betakarítás

2019.10.03. 06:40

Bőséget hozhat a nógrádi repceföldeken az őszi esőtánc

Még javában tart a betakarítás a földeken. Ugyanakkor a kalászos gabonák után felszabadult területeken már sikerült elvetni a káposztarepce közel száz százalékát megyénkben.

Sziládi Krisztina

Ezúttal kedveztek az égiek: az ideinél sokkal jobb termés ígérkezik jövőre repcéből

Fotó: MW

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, hogy a repce optimális vetési ideje augusztus végére, szeptember elejére tehető.

– A termés sikere gyakorlatilag a vetés körüli időszak csapadékellátottságától függ. Az idei év ebből a szempontból kedvező volt, ellentétben a tavalyival, amikor a rendkívül rossz csapadékellátás miatt a gazdák gyakorlatilag a porba vetették a repcemagot. Emiatt aztán sok helyen ki sem kelt a növény, vagy be kellett szántani, mert nagyon gyengén fejlődött. Az idei év csapadék szempontjából sokkal kedvezőbb volt, vetés után rögtön kapott is a repce esőt, ami megindította a magok csírázását. Az elkövetkező napokban is jeleztek csapadékot a megyénkben, ha mindez jó elosztásban, és viszonylag rendszeresen történik majd, nagy valószínűséggel jó kondícióval kezdik a telet a repcevetések – hangsúlyozta Szandai József.

Ezúttal kedveztek az égiek: az ideinél sokkal jobb termés ígérkezik jövőre repcéből
Fotó: MW

A kamara elnöke elmondta azt is, hogy az őszi kalászosok vetése október elején indul. Most a talaj-előkészítési munkálatok zajlanak a földeken. A jó magágy készítéséhez itt is nélkülözhetetlen a jó csapadékellátottság. Remélhetőleg optimális időben meg tudják kezdeni a gazdák a kalászosok vetését. A most végzendő munkákhoz tartozik a tavaszi vetések előkészítése mélyszántással.

Nógrád megyében az elmúlt években rendszeresen ötezer hektár repcét vetettek. Az idei évben is ehhez hasonló adatokról tudnak beszámolni a termelők. Búzából minden évben 16-18 ezer hektárra valót vetnek, az egyéb kalászosokból – őszi árpa, rozs, tritikálé – évenként húszezer hektárnyit vetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!