akkumulátorcsatlakozó

2019.07.24. 16:50

A salgótarjáni ipari parkba érkezik a 13 milliárdos beruházás

Salgótarjánban építi meg 13,3 milliárd forintból az első külföldi gyárát a dél-koreai Bumchun Precision – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón.

MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen) és Ri Ki Jeon, a dél-koreai Bumchun Precision Co. Ltd. elnöke (jobbról a második) koccint a Bumchun Precision Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Balról Becsó Zsolt, a Fidesz országgyûlési képviselõje és Becsó Károly, Salgótarján és térsége fideszes országgyûlési képviselõje (balról a második), jobbról Csö Kju Szik, Dél-Korea budapesti nagykövete.

Forrás: MTI

Fotós: Kovács Attila

Szijjártó Péter az MTI-vel közölte, hogy a kormány 2,65 milliárd forinttal támogatja a befektetést, mivel az új üzem első körös autóipari beszállítóként 200 munkahelyet teremt. A Salgótarjánban felépülő gyár alumínium akkumulátorcsatlakozókat készít elektromos járművek számára – tette hozzá.

A tárcavezető szerint a beruházás értékét emeli az is, hogy a következő évtizedek autóipari átalakulását várhatóan az elektromos meghajtások fejlesztése határozza meg. A kormány ezért – mint mondta – e téren is meghatározó termelési helyszínné szeretné fejleszteni Magyarországot, és szövetségesként tekint Dél-Koreára, hiszen nagyrészt az ottani vállalatok beruházásai jelölik ki az új ipari korszak nyerteseit.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen) és Ri Ki Jeon, a dél-koreai Bumchun Precision Co. Ltd. elnöke (jobbról a második) koccint a Bumchun Precision Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Balról Becsó Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője és Becsó Károly, Salgótarján és térsége fideszes országgyűlési képviselője (balról a második), jobbról Csö Kju Szik, Dél-Korea budapesti nagykövete.
Fotó: Kovács Attila / MTI

A távol-keleti ország a világ második legjelentősebb exportőre az e-mobilitásban, annak minden területén koreai vállalatok a piacvezetők, ezért Magyarország sikerét vetíti előre a két ország gazdasági kapcsolatainak ugrásszerű fejlődése – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy diplomáciai kapcsolatfelvételük 30. évfordulóján, az idei első 4 hónapban 41 százalékkal bővült a két ország kereskedelmi forgalma, és már 350 milliárd forintnyi koreai befektetés érkezett az év eleje óta. Az új beruházásösztönzési rendszer történetében az idei az első év, amikor nem Németországból, hanem Dél-Koreából érkezett a legtöbb befektetés – emelte ki.

A miniszter arra számít, hogy a beruházási ütem bővülésének köszönhetően a magyar autóipar már jövőre átlépheti a 10 ezer milliárd forint éves termelési értéket.

Becsó Károly, Salgótarján térségének országgyűlési képviselője (Fidesz) üdvözölte, hogy a város fölkerült az ország fejlesztési térképére, turisztikai és infrastrukturális beruházások indultak, és jelentős támogatásokhoz jutottak a helyi vállalatok. A növekedési lendület erejét jelzi a Bumchun Precision beruházása, amely új termelési kultúrát hoz Salgótarjánba. A képviselő kiszámíthatóságot és együttműködést ígért a beruházó képviselőinek.

A Bumchun Precision Co. Ltd. elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a vállalat kultúrája a folyamatos fejlesztésen alapul, és Magyarországra is azért jön, hogy csúcstechnikát jelentő alkatrészeket gyártson. Ri Ki Jeon a helyszín megválasztását azzal indokolta, hogy a helyi munkaerő jól képzett, az ipari infrastruktúra fejlett, a földrajzi adottságok pedig kedvező logisztikai feltételeket biztosítanak. A vállalat vezetője az európai autógyártás Mekkájának nevezte Magyarországot, és hozzátette, hogy szeretnének hasznos és szívesen látott üzemként működni a nógrádi megyeszékhelyen.

A Bumchun Precision salgótarjáni központú leányvállalatát tavaly decemberben jegyezték be. Az 1982-ben létrejött koreai anyavállalat az elektronikai és mobiltelefon-alkatrészek gyártása és fejlesztése mellett néhány éve bekapcsolódott az akkumulátorgyártásba is elektromos járművek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában