Helyi gazdaság

2017.06.12. 04:19

„Polgárőrök a parlagfűmentes településekért”

fenyvesi

A Földművelésügyi Minisztérium stratégiai partnereként az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) harmadik éve vesz részt – 19 megye valamint Budapest több mint 2000 egyesületén keresztül és 61 ezer fős tagsága révén – aktív szerepvállalással a hazai környezet- és természetvédelemben. Az OPSZ az idén megvalósítandó „Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” szakmai program első állomásaként – a szaktárca támogatásával – egy fórummal egybekötött környezetvédelmi referensi képzést tartott a múlt hétvégén Béren. 

Cz. Zentai József

Bér. A Malomudvar előadótermében Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke köszöntötte az országos „Polgárőr Parlagfű Teszedd” program nyitó rendezvényére érkezetteket, majd átadta a szót Bér polgármesterének, Maczó Lászlónak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1346"] A képzés résztvevői a gyakorlatban is megnézték, hogy a héhalomi polgárőrök hogyan vesznek részt lakóhelyük parlagfűmentesítésben[/caption]

A településvezető röviden ismertette a falu múltját, nevezetességeit, majd elmondta: a 350 fős cserháti kisközségben 46 polgárőr tevékenykedik, köztük 12 hölgy és hat fiatal. Az esemény fő témakörét adó parlagfűről megjegyezte, az az általa vezetett településen nem terjedt el. Ehelyett más növény látványa hívja fel az idelátogatók figyelmét, hiszen a közelmúltban elindított programjuk szerint a helyi polgárőrség bevonásával több mint 16 ezer rózsatövet ültettek el, amely legalább három évtizedig életképesen díszíti majd a település parkját, utcáit és a templom kertjét. Bért éppen ezért a rózsák falujának is nevezhetjük.

Ezt követően Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke szűkebb hazánk életéről, kultúrájáról, gasztronómiájáról, örökségéről szólt, majd a globális felmelegedés okozta káros gázok kibocsátásának a csökkentésére irányuló hazai és nemzetközi törekvések fontosságát emelte ki.

– Ami a polgárőrséget illeti, úgy tudom, az országban létszámarányosan Nógrád megyében van a legtöbb polgárőr! Mi néhány éve úgy éreztük, hogy elismerés illeti azt az áldozatos önkéntes munkát, amelyet a megyei polgárőr szervezetek végeznek. Közgyűlésünk Szondy György-díjjal ismerte el tevékenységüket – hangsúlyozta Skuczi Nándor.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Skuczi Nándor is köszöntötte a részvevőket[/caption]

Ezt követően Vass Miklós, a polgárőrség megyei vezetője emelkedett szólásra, aki megemlítette, hogy ők Rétságon korábban már lebonyolítottak egy parlagfűvel kapcsolatos konferenciát. Sikeresen túl vannak az ifjú polgárőrök találkozóján is, amelyet az idén első alkalommal bonyolítottak le Nógrádmegyerben, az egyházzal közösen, háromszáz fő részvételével.

– A mi megyénk ugyan kicsi, de szép és vendégszerető. Csak ajánlani tudom az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének, hogy mi szívesen lennénk egy nagyobb, országos polgárőr rendezvény házigazdái, mert az itt végzett munka alapján Nógrád ezt megérdemelné – fejtette ki Vass Miklós.

A szakmai előadások során elsőként dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a gyomszabályozás aktuális kérdéskörét boncolgatta, majd Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese a parlagfűvel kapcsolatos hatósági eljárásokról szólt.

– A parlagfű a múlt század húszas éveiben Amerikából került Magyarországra. Hazánkban ez az egyetlen olyan allergiát okozó növény, amely irtásának elmulasztása komoly pénzbüntetést von maga után. A hatóság minden év június 30. után helyszíni ellenőrzést végez a parlagfüves területek felderítésére. Ha valakit mulasztáson ér a hatóság, az 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő pénzbüntetéssel sújtható. Egyébként ma hazánk lakosságának több mint 20 százaléka szenved parlagfű okozta allergiában – ecsetelte Jordán László.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Nógrádiak az országos vezetőkkel: Maczó László, Bér polgármestere, Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke, Vass Miklós, a polgárőrség Nógrád megyei vezetője és Markos György, az OPSZ elnökhelyettese[/caption]

Dr. Tarczali Gábor a Növényorvosi Kamara részéről arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az elmúlt időszakban, az országban 1382 fő kapta meg azt a tanúsítványt, amely szerint az érintettek alapvető tudással rendelkeznek a parlagfű hathatós irtásával kapcsolatosan, miközben vállalták, hogy az emberek figyelmét ráirányítják erre a nagyon fontos kérdéskörre.

A közös ebédet követően Herczeg Zoltán, az FM Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály közigazgatási tanácsadója előadása végén a vendégeket autóbusszal Héhalomba, a sportpálya melletti zöld területre szállították. Itt Gábriel Géza főosztályvezető-helyettes a „Parlagfű Teszedd Program” keretében a héhalomi polgárőrök közreműködésével egy gépi és kézi szabadtéri parlagfűirtást mutatott be. Este újfent a béri Malomudvarban folytatódott a képzési program, ahol egy fórum keretében az ország polgárőr szervezeteinek képviselői a Földművelésügyi Minisztérium szakképviselőivel, Valiczkó Mihály (Győrasszonyfa), Komár Jánosné (Szirák) és Bakos József (Héhalom) polgármesterekkel, illetve a 120 hektáron gazdálkodó magánvállalkozóval, Kopka Lászlóval találkoztak.

A béri országos képzési program második napját Markos György, az OPSZ elnökhelyettese nyitotta meg. Ez után dr. Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ levegőhigiénés és aerobiológiai osztályvezetőjének és Áry Tamás, az Országgyűlés Hivatala Vidékfejlesztési és Környezetvédelmi Kabinet Fenntartható Fejlődés Munkacsoportja titkárának előadása követett. Szalkay Gábor igazgató a Növényvédelmi Szövetség, Görög Róbert mezőgazdasági szakértő pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről tartotta meg a parlagfűvel kapcsolatos szakmai prezentációját.

A kétnapos országos képzési program Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke előadásával, illetve egy szakmai vetélkedővel zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!