Helyi gazdaság

2016.12.07. 07:15

Együtt Nógrád megye fejlődéséért

fenyvesi

A közelmúltban megyeszékhelyünkön tartottak tanácskozást, amelynek a Megyeháza díszterme adott otthont. A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. „Közel a segítség” országos konferenciasorozatának keretén belül hét előadó mutatta be prezentációját a jövőbeni pályázati keretekről és a megvalósulás alatt álló projektekről.

Salgótarján. A Széchenyi Programirodáról mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy ingyenes tanácsadással hozzájárul az egyes programok sikeres és hatékony végrehajtásához, valamint támogatást kínál az önkormányzatoknak, cégeknek, és vállalkozóknak a 2014-2020-as uniós ciklus forrásainak lehívásához. A programiroda elsődleges feladatai közé tartozik a pályázati tanácsadás, a tájékoztatás, a projektgenerálás, a projektfelügyeleti rendszerbe bevont feladatok végrehajtása, illetve különböző információs fórumok és konferenciák lebonyolítása. Ennek szellemében szervezték meg országos konferenciasorozatukat is, amelynek aktuális állomása Salgótarján volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Deé András, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. regionális igazgatója köszöntőbeszédet mond (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Elsőként Balla Mihály megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos nyitotta meg a tanácskozást. Köszöntőjében hangsúlyozta többek között azt, hogy bár megyénk megindult a fejlődés útján, még mindig van bőven tennivalónk, és a felzárkózás érdekében szükségünk van az európai uniós források hatékony lehívására s bölcs felhasználásra. Az eddigi programok eredménye pedig jól látható: az utóbbi két évben jelentős fejlesztések és felújítások kezdődtek a megyében. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy ezek a pozitív változások az elkövetkezendő években is folytatódnak majd.

A miniszteri biztos gondolatait követően az esemény házigazdája, Deé András, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. regionális igazgatója vette át a szót.

A regionális igazgató kiemelte:

– A programiroda, immár több mint öt éve kezdte meg országos működését – többek között Nógrád megyében is –, amelynek köszönhetően komoly bizalmi kapcsolat épült ki kollégáink és a pályázat szereplői között, s ebből kifolyólag számos eredményt sikerült már elérnünk. Működésünk ideje alatt régiós szinten több mint 9000 ügyfélhez jutottunk el. A további fejlesztésekre azonban mindig szükség van, és Nógrád megye jogosan áll sorba azért, hogy minél több sikeres projekttel gazdagodjon – emelte ki a regionális igazgató.

[caption id="" align="aligncenter" width="2364"] Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A Széchenyi Programiroda célja ezen országos konferenciasorozattal az volt, hogy elősegítsék a 2014-2020-as operatív programok hatékony és eredményes megvalósítását, valamint megbízható szakmai segítséget nyújtsanak a támogatásokat igénylőknek, illetve a kedvezményezetteknek egyaránt – tudtuk meg ezt is a házigazdától.

Az előadók közül elsőként Skuczi Nándor, Nógrád megye önkormányzatának elnöke tartott prezentációt a megjelentenek, a Nógrád megyei TOP-fejlesztésekről. Előadásában a különböző megyei forrás igényeket és foglalkoztatási paktumokat emelte ki, valamint a különböző stratégiai célokról is ejtett néhány szót.

Az előadók sorában a megyei elnököt Becsó Zsolt országgyűlési képviselő követte, aki az elmúlt tíz év fejlesztéspolitikai tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, továbbá szűkebb hazánk kitörési pontjairól is beszélt. Prezentációjából kiderült, hogy az elkövetkezendő három év a fejlesztések éve lesz megyénknek.

Géczyné Polyák Edit, a Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezető-helyettese a terület- és településfejlesztési operatív program aktuális lehetőségeit tárta fel a hallgatóság előtt. Többek között a fejlesztési irányokat, a forrás-felosztásokat, az elbírált támogatási kérelmeket, illetve a 2016-ban megjelenő további felhívásokat is felvázolta beszédében.

Varga Béla, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója „A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása” elnevezésű országos program pályázati lehetőségeire hívta fel a megjelentek figyelmét, majd dr. Csuzda Gábor, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelőse prezentált a Vidékfejlesztési Program aktuális pályázati kiírásairól.

Varga Anett, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadója a mikro-, kis- és középvállalkozások részére megjelent pályázatokat ismertette, majd a konferencia-sorozatot Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatójának előadása zárta, aki az országos közutak felújítási lehetőségeit vázolta fel a szinte teltházas teremben.

A szakmai párbeszédeknek köszönhetően a polgármesterek, illetve a vállalkozások megfelelő információkat kaphattak az általuk választott projektek elindításához, valamint részletesen tájékozódtak a pályázati rendszer aktualitásairól is. A konferencián elhangzott hasznos ismeretanyag remélhetőleg a jövőben hozzájárulhat szűkebb hazánk, Nógrád megye fejlődéséhez, az itt élők sikeréhez, és újabb dimenziókat nyithat a fejlődés útján.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában