Szilveszteri finomság

2024.12.30. 17:50

Ezzel a szilveszteri recepttel bevonzhatod a szerencsét az új évre!

Az ünnepi menü Nógrád vármegyében is elképzelhetetlen valamilyen lencséből vagy malachúsból készült étel nélkül. Portálunk most hozott egy szilveszteri receptet, amellyel garantáltan bevonzhatjuk a jó szerencsét az új évre.

Az év utolsó napján különösen nagy figyelmet fordítunk az ünnepi ételekre, amelyek nem csak az íz élményeket gazdagítják, hanem szimbolikus jelentéssel is bírnak. A fogások kiválasztása gyakran a szerencse, a bőség és a boldogság reményében történik, hiszen az új év első falatjai a hiedelem szerint meghatározzák a következő esztendőt. A disznóhús az egyik legfontosabb szereplője a szilveszteri menünek, különösen Nógrád vármegyében. A hiedelem szerint a malac „kitúrja” a szerencsét, így szilveszterkor gyakran készül sült malac vagy malachúsból készült egyéb fogás. A ropogós malacbőr különösen népszerű, hiszen az ünneplés részeként a bőség és a jó szerencse szimbólumává vált. Portálunk most elhozott egy tuti receptet, amely garantáltan mindenkinek ízleni fog!

A szilveszter egyik kedvenc eledele a malacsült
A szilveszter egyik kedvenc eledele a malacsült
Forrás: mindmegette.hu

Íme egy isteni finom szilveszteri étel receptje

Az óév búcsúztatására egy kiváló választás lehet a malacsült forró lencsesalátával, amelynek elkészítéséhez szükség lesz  80 dekagramm sertéskarajra, sóra, őrölt majorannára, 4 gerezd fokhagymára, 2 fej vöröshagymára, 1 milliliter sörre, 5 dekagramm füstölt szalonnára, 15 dekagramm lencsére, 2 darab babérlevélre, 10 dekagramm húsos szalonnára, 5 dekagramm póréhagymára, 1 darab piros kaliforniai paprikára, fél csokor snidlingre, 1 evőkanál mustárra és mézre, valamint 2 evőkanál ecetre.

Ahogy a Mindmegette írta, a malacsülthöz elsőként megtisztítjuk a karajt, majd rács alakban bevagdossuk a bőrös felét. A húsos részét bedörzsöljük egy kevés sóval, továbbá az őrölt majoránnával. A meghámozott fokhagymát csíkokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a húst, majd lefedve 24 órára a hűtőbe tesszük. Másnap elrendezünk a tepsiben 1 fej meghámozott, felszeletelt vöröshagymát, rárakjuk a karajt, és mellé öntünk egy kevés vizet, majd 160 fokon 60 percig sütjük, és közben közben sörbe mártott füstölt szalonnával kenegetjük. Akkor jó, ha a hús megpuhul, a bőre pedig szép piros, ropogós lesz.

Jöhet a lencsesaláta

A forró lencsesalátához az átöblített lencsét egy lábasba tesszük, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk, beledobjuk a megmaradt, meghámozott, hagymát, továbbá a babérleveleket, és közepes lángon puhára főzzük.

Száraz serpenyőben ropogósra sütjük a felcsíkozott húsos szalonnát, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott pórét, és megfonnyasztjuk. A lencséből eltávolítjuk a hagymát, a babérlevelekkel együtt, azután leszűrjük, és összeforgatjuk a szalonnás póréval, a kimagozott, felcsíkozott paprikával, valamint a finomra vágott snidlinggel.
A salátát beízesítjük a mustárral a mézzel, az ecettel és néhány evőkanál pecsenyelével. Ezzel tálaljuk a felszeletelt húst. Ehhez a fogáshoz héjában sült burgonya illik még köretnek, amit némi tejföllel meglocsolva, petrezselyem levelekkel díszítve kínálhatunk – olvadható a népszerű receptes oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!