2024.12.22. 14:55
A szaloncukor egyenlő a méreggel?
Az adventi készülődés során remek családi program lehet, ha nekiállunk néhány házilag is könnyen elkészíthető szaloncukornak, hiszen a magunk ízlése alapján fűszerezett és a saját kezünkkel formázott finomságoknak köztudottan nincs párja. Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor elmondta, hogy az otthon elkészített szaloncukor amellett, hogy rendkívül egészséges, még olcsóbb is, mint a bolti változatai.
Karácsonykor minden magyar háztartás elengedhetetlen kelléke a szaloncukor, amelyből manapság már ezer meg egy-féle ízesítésű létezik. Általában november végén kezdődik el a roham a boltokban az édességért, amiről bizony kevesen tudják, hogy olyan hozzávalókból és adalékanyagokból készül, amelyek rendkívül rossz hatással vannak a szervezetünkre. Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász portálunk érdeklődésére elárulta, miképpen is tudjuk házilag elkészíteni a saját ünnepi desszertünket, amely ráadásul még egészséges is.

Forrás: mindmegette.hu
A szaloncukor egyenlő a méreggel?
– A szaloncukrok minősége még rosszabb lett az utóbbi években. Azt kell mondjam, hogy még az ismert márkák termékei is az ehetetlen kategóriába tartoznak, arról nem is beszélve, hogy milyen az összetételük. Szomorú, hogy milyen nehezen tudja a magyar ember levetkőzni azt a szokást, hogy a karácsony nem telhet el szaloncukor nélkül – közölte Kovács Hetti, majd így folytatta: – Én nagy édességfüggő voltam régen, nálam nem volt olyan szaloncukor, ami ne fogyott volna el, de már 5-6 éve egyáltalán nem költök erre az édességre. Az élő példája vagyok annak, hogy igenis túl lehet élni az ünnepeket, és boldog karácsonyunk lehet enélkül az ömlesztett, jobbára selejt minőségű cukorbomba nélkül is.
Hangsúlyozta: szakemberként azt gondolja, hogy a szaloncukor fogyasztása majdnem egyenlő azzal, mintha az ember mérget enne.
Egy családi program is lehet a szaloncukor készítés
A nógrádi egészségmentor kifejtette: a szaloncukor házilag történő készítése remek lehetőség arra, hogy személyre szabott, egészségesebb és különleges édességekkel lepjük meg magunkat és szeretteinket az ünnepek alatt. Előnye, hogy kizárólag természetes alapanyagokat használunk a készítés közben, így elkerülhetjük a mesterséges ízfokozókat, színezéseket és tartósítószereket, ráadásul csökkenthetjük a cukor mennyiségét, vagy akár cukormentes változatot is csinálhatunk.
Mindazonáltal egy családi program keretében egyedi ízkombinációjú karácsonyi desszerteket gyárthatunk a boltitól sokkal olcsóbb alapanyagokból. Emellett még a csomagolópapírt is mi választhatjuk ki, amivel valóban sajátossá tehetjük ezt az ajándékot.
Íme egy isteni finom házi szaloncukor recept!
Kovács Hetti elmondta, hogy ő ezt az egészséges karácsonyi finomságot általában datolyából készíti, hiszen ebben a gyümölcsben sok ásványi anyag és vitamin található meg: nagy mennyiségű káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint A-, B6- és K-vitamint tartalmaz. Egy szem friss datolyában mintegy 1,6 gramm rost van, így jó hatással van az emésztésre, segít megakadályozni a székrekedés kialakulását, továbbá jótékony hatással van a vércukorszint egyensúlyára is.
– A datolya mellett használhatunk akár házi baracklekvárt, de csak módjával, pisztáciát, mandulát, diót, mazsolát, de akár citrom- vagy narancshéjat is. Tőlünk függ igazából, hogy milyen ízű szaloncukrot szeretnénk. Ezeket egyesével össze kell darálni, majd összedolgozni egy gyurmázható állagú masszává, amiből aztán dundi szaloncukor alakú formákat kell készíteni. Plusz adalékanyag, titkos hozzávaló nem szükséges, mindez magától össze fog állni – magyarázta Hetti.
Hozzátette: szükség lesz még jó minőségű ét- vagy tejcsokoládéra is, amit meg kell olvasztani, ebbe pedig belemártani a szaloncukrokat. Javasolt egy tepsi felett elhelyezett rácsra tenni az édességeket, hogy lecsepegjen a felesleges csoki róla, majd következhet a hűtőben, esetleg hideg helyen történő hűtés.
– Kiemelném, attól, hogy ez a fajta szaloncukor sokkal egészségesebb, ezt is mértékkel kell fogyasztani, illetve lehetőleg ne arról szóljanak az ünnepek, hogy minél többet együnk és folyton teli legyünk, akár rosszullétig. Ügyeljünk a mértékletességre! – zárta gondolatait a salgótarjáni egészségmentor.