Karácsonyi desszert

2024.12.25. 13:06

Julika néni hasznosi rétese karácsonykor jó választás

Hasznoson nem telik el úgy ünnep vagy különleges alkalom, hogy a helyi háziasszonyok ne készítsék el a híres, Nógrádikummá vált rétest. Az idei karácsony sem maradhat el enélkül az ünnepi desszert nélkül, így felidéztük Tóth Sándorné, Julika néni hasznosi rétes receptjét.

Igaz, nem tartozik a szokványos karácsonyi ételek közé a rétes, viszont ez a sütemény szinte minden ünnep megkoronázója, mondhatni a nagymamák specialitása. Ráadásul igen könnyen elérhetjük a rétesnél is azt igazi karácsonyi ízvilágot, amely megjelenik például a bejgliben, a mákos gubában, a zserbóban vagy éppen a mézeskalácsban. Egy kis fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel, vanília aromával, almával, akár mazsolával megbolondítva máris egy olyan karácsonyi süteményt kaptunk, amelyet garantáltan imádni fog a család minden tagja.

rétes
A rétes karácsonykor is telitalálat az ünnepi menühöz
Forrás: mindmegette.hu

Nincs párja Julika néni hasznosi rétesének

A Hasznoson élő Tóth Sándorné, Julika néni évek óta készíti a híres finomságot, amely egyben egy Nógrádikum is. A rétes receptjét és elkészítésének titkát korábban már elárulta portálunknak az idős hölgy, amelyet most fel is elevenítünk. 

Három darab rétes elkészítéséhez szükség lesz 2 kilogramm lisztre, 3 darab tojásra, kevés sóra, 6-7 kanál olvasztott zsírra és egy kevés vízre egy evőkanál ecettel elkeverve. A hozzávalókat alaposan össze kell keverni, majd kevés tejes vizet hozzákeverni. Utána háromfelé kell szedni a tésztát és letakarni kendővel. Körülbelül 10-15 percig pihentetjük, kinyújtjuk lisztezett deszkán, majd kevés zsírral megkenjük. Ezután jöhet a töltelék elkészítése.

– Egy réteshez körülbelül másfél kilogramm túró szükséges, amihez először adok egy csésze cukrot, majd a végén ismét teszek bele egyet. Ezen felül meggyet is szoktam hozzáadni – magyarázta Julika néni. – A végén még egy pici zsír mehet rá, majd behajtjuk és tepsibe rakjuk. Ha valaki nem szereti a túrót, akkor helyette használhat diót vagy mákot. Az elkészült tésztát előmelegített sütőben körülbelül húsz percig sütjük.

Hangsúlyozta: a településen rengeteg rétest készítenek, szinte minden jeles alkalomra. A receptet pedig már egészen kislány kora óta ismeri és használja rendszeresen.

Sokféle ünnepi rétes készülhet

Manapság már ezer meg egy féle ízesítésű sütemény receptet találhatunk az interneten, a túrós rétestől kezdve a meggyes-mákoson és almás-fahéjason át egészen a sütőtökös, epresig mindenfajta előfordulhat. 2024-ben a pikáns, különleges zamatú desszertek a népszerűek, így bátran kipróbálhatjuk ezeket is karácsonykor, a Mindmegette.hu oldalán kedvünkre válogathatunk közülünk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában