2024.12.06. 19:55
Fahéjas? Vaníliás? Málnás? – Így szeretik a nógrádiak a kürtőskalácsot (videó)
Vannak olyan termékek, amelyek nélkül szinte elképzelhetetlenek az adventi vásárok. Természetesen szűkebb hazánkban is slágernek számít a kürtőskalács főleg a szeretet ünnepe közeledtével, így utánajártunk, hogy melyek a nógrádiak legkedveltebb ízei, illetve hogy a konyhatündérek miként készíthetik el otthon a karácsonyi sütemények egyik legnépszerűbbikét.
Fotó: Pexels illusztráció
Az adventi vásárok standjai között járva rendszerint megannyi ínycsiklandó illat kering a levegőben, így például a sült gesztenyéé, a forralt boré, és persze a kürtőskalácsé. Ez utóbbi pedig Nógrád vármegyében és Salgótarjánban is nagy népszerűségnek örvend a karácsonyi sütemények között.
Mindezt megerősítette portálunknak az erdélyi Sepsiszentgyörgyből származó, de már egy ideje Kazáron élő Fazakas Henriette is, aki a napokban a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara udvarán rendezett „Karácsonyi Készülődés” nevet viselő kézművesvásáron is sorra csavarta rutinos mozdulatokkal a dorongokra a kelt tésztákat, amik miután pirosra sültek a parázs fölött, a vásárlók kívánságának megfelelő ízesítést kaptak.
Bepillantást engedtek a kürtőskalács-készítés kulisszái mögé
A készítés titkaival kapcsolatban a kürtőskalács-készítő elárulta: minden az alapoknál, azaz a bevásárlásnál kezdődik.
– Jó minőségű alapanyagokat kell hozzá venni, másképp nem megy. Emellett kulcsszerepe van a kelesztésnek is. Én háromszor is elvégzem ezt a műveletet – fejtette ki Fazakas Henriette, aki először a dagasztó edényben keleszti a tésztát, majd ezután abból cipókat formáz. Azokat tálcára sorakoztatja, majd tiszta törlőronggyal letakarva tovább pihenteti őket. Végül, az utolsó szakaszt az jelenti, amikor a kelt tészta felkerül a meleg fára.
– A sütésen is sok múlik, hiszen lassú tűznél minél tovább kell a sütni a tésztát, hiszen így marad meg jól rajta a cukormáz, ami kulcsfontosságú. Az igazi kürtőskalács ízvilágot pedig a parázs fölötti sütéstől kapja meg – osztotta meg a kulisszatitkokat Fazakas Henriette, aki azt is elmondta: annak idején is így készült a kürtőskalács, hiszen a háziasszonyok miután megsütötték a kenyeret a kemence elejébe húzták a parazsat, és ott készítették el ezt a finomságot. Hozzátette: Magyarországon, így szűkebb hazánkban is tapasztalatai szerint leginkább a fahéjas ízesítést keresik a vásárlók, ugyanakkor a vaníliásat és a diósat is kedvelik.
Az újdonság is hódít a salgótarjániak körében
Advent első vasárnapja óta délutánonként Salgótarján szívében, a Fő téren is megannyi karácsonyi illat kering, így például kürtőskalácsé is. A finomság készítői elárulták, hogy ahány ház, annyi recept, így mindenkinek megvan a maga titka, amitől az ő dorongon sült süteménye más, mint a többieké. Hozzátették: a megannyi ízesítés közül a fahéjas és a vaníliás a legnagyobb „sláger”, ugyanakkor az újdonságok, így például a liofilizált málnaszirmokban megforgatott kürtőskalács is népszerű a salgótarjániak körében.
Természetesen a vállalkozó kedvű háziasszonyok a karácsonyi süti receptek között a kürtőskalácsét is megtalálhatják. Így például a Mindmegette.hu oldal is lehetőséget kínál a konyhatündéreknek arra, hogy sütőben sült kürtőskaláccsal lepjék meg szeretteiket a például a karácsonyi asztalnál.
Nool.hu videó
- Frontálisan összeütközött két személyautó a 23-as főúton, Nagybátonynál (videó)
- Szívszaggató évforduló: borzalmas lavinabalesetet szenvedtek a salgótarjáni síelők (fotók, videó)
- A páros nyert, mégis kikapott a Szerva ASE I. (videó)
- Parádés kezdés, vérszegény befejezés és SKSE vereség Szigetszetmiklóson (videó)
- Hány éves korban kellene végleg szögre akasztani a slusszkulcsot? (videó)