Nool.hu videó

2024.12.06. 19:55

Fahéjas? Vaníliás? Málnás? – Így szeretik a nógrádiak a kürtőskalácsot (videó)

Vannak olyan termékek, amelyek nélkül szinte elképzelhetetlenek az adventi vásárok. Természetesen szűkebb hazánkban is slágernek számít a kürtőskalács főleg a szeretet ünnepe közeledtével, így utánajártunk, hogy melyek a nógrádiak legkedveltebb ízei, illetve hogy a konyhatündérek miként készíthetik el otthon a karácsonyi sütemények egyik legnépszerűbbikét.

Fotó: Pexels illusztráció

Az adventi vásárok standjai között járva rendszerint megannyi ínycsiklandó illat kering a levegőben, így például a sült gesztenyéé, a forralt boré, és persze a kürtőskalácsé. Ez utóbbi pedig Nógrád vármegyében és Salgótarjánban is nagy népszerűségnek örvend a karácsonyi sütemények között.

kürtőskalács készül
Kürtőskalács készül. Népszerű csemege, karácsony táján különösen népszerű
Fotó: Pexels illusztráció

Mindezt megerősítette portálunknak az erdélyi Sepsiszentgyörgyből származó, de már egy ideje Kazáron élő Fazakas Henriette is, aki a napokban a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara udvarán rendezett „Karácsonyi Készülődés” nevet viselő kézművesvásáron is sorra csavarta rutinos mozdulatokkal a dorongokra a kelt tésztákat, amik miután pirosra sültek a parázs fölött, a vásárlók kívánságának megfelelő ízesítést kaptak.

Bepillantást engedtek a kürtőskalács-készítés kulisszái mögé

A készítés titkaival kapcsolatban a kürtőskalács-készítő elárulta: minden az alapoknál, azaz a bevásárlásnál kezdődik.

– Jó minőségű alapanyagokat kell hozzá venni, másképp nem megy. Emellett kulcsszerepe van a kelesztésnek is. Én háromszor is elvégzem ezt a műveletet – fejtette ki Fazakas Henriette, aki először a dagasztó edényben keleszti a tésztát, majd ezután abból cipókat formáz. Azokat tálcára sorakoztatja, majd tiszta törlőronggyal letakarva tovább pihenteti őket. Végül, az utolsó szakaszt az jelenti, amikor a kelt tészta felkerül a meleg fára.

– A sütésen is sok múlik, hiszen lassú tűznél minél tovább kell a sütni a tésztát, hiszen így marad meg jól rajta a cukormáz, ami kulcsfontosságú. Az igazi kürtőskalács ízvilágot pedig a parázs fölötti sütéstől kapja meg – osztotta meg a kulisszatitkokat Fazakas Henriette, aki azt is elmondta: annak idején is így készült a kürtőskalács, hiszen a háziasszonyok miután megsütötték a kenyeret a kemence elejébe húzták a parazsat, és ott készítették el ezt a finomságot. Hozzátette: Magyarországon, így szűkebb hazánkban is tapasztalatai szerint leginkább a fahéjas ízesítést keresik a vásárlók, ugyanakkor a vaníliásat és a diósat is kedvelik.

Az újdonság is hódít a salgótarjániak körében

Advent első vasárnapja óta délutánonként Salgótarján szívében, a Fő téren is megannyi karácsonyi illat kering, így például kürtőskalácsé is. A finomság készítői elárulták, hogy ahány ház, annyi recept, így mindenkinek megvan a maga titka, amitől az ő dorongon sült süteménye más, mint a többieké. Hozzátették: a megannyi ízesítés közül a fahéjas és a vaníliás a legnagyobb „sláger”, ugyanakkor az újdonságok, így például a liofilizált málnaszirmokban megforgatott kürtőskalács is népszerű a salgótarjániak körében.

Természetesen a vállalkozó kedvű háziasszonyok a karácsonyi süti receptek között a kürtőskalácsét is megtalálhatják. Így például a Mindmegette.hu oldal is lehetőséget kínál a konyhatündéreknek arra, hogy sütőben sült kürtőskaláccsal lepjék meg szeretteiket a például a karácsonyi asztalnál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában