2024.12.03. 16:07
Karácsonyi sütemények: 2 klasszikus recept, amivel elvarázsolhatod az ünnepeket
Íme 2 finom sütemény, amelyeket könnyedén elkészíthetsz az ünnepekre. A karácsonyi sütemények mindenki arcára mosolyt csalnak.
A karácsony elengedhetetlen része a finom sütemények készítése, amelyek az ünnepi asztalt díszítik és az illatokkal megtöltik a házat. Az év végén különféle hagyományos édességek, mint a zserbó, mézeskalács vagy vaníliás kifli, minden család konyhájában megtalálhatók. Ezek a karácsonyi sütemények nemcsak ízletesek, hanem a karácsonyi hangulatot is tökéletesen tükrözik, így minden falat egy kis ünnepi varázslatot csempész az életünkbe.
Karácsonyi sütemények: Ínycsiklandó klasszikusok az ünnepi asztalra
1. Zserbó
A zserbó egy klasszikus karácsonyi sütemény, amely dióval, lekvárral és csokoládéval van rétegezve. A tésztája omlós, és a középső rétegek gazdag ízvilágot adnak.
Hozzávalók:
A tésztához:
1.5 dl tej
5 dkg cukor
1.5 dkg élesztő
50 dkg liszt
15 dkg vaj
1 csipet só
2 db tojássárgája
A töltelékhez:
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor
75 dkg barack lekvár
A mázhoz:
15 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1 db tojásfehérje
Elkészítés:
- A meglangyosított tejet összekeverjük 1 tk cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- A lisztben elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat. Hozzáadjuk a sót, a megmaradt cukrot, a felfuttatott élesztőt, valamint a tojássárgájákat, és alaposan összedolgozzuk az egészet. Az így kapott tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd folpackba csomagolva mindegyiket 1 órán keresztül kelesztjük.
- A töltelékhez összekeverjük a darált diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A lekvárt simára keverjük.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztákat kb. 30 × 40 cm-es téglalapokká. Elosztjuk két tésztalapon a lekvárt és a diós tölteléket, egymásra helyezzük őket, ezután befedjük az utolsó lappal.
- A zserbót tepsibe tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
- A csokimázhoz sűrű szirupot főzünk a cukorból és 1 dl forró vízből. A tűzről levéve beleszórjuk a felaprított étcsokoládét, és kevergetve hagyjuk felolvadni. Ha kihűlt, de még folyós, belekeverünk 1/2 tk vizet és a villával felvert tojásfehérjét.
- A mázt a süti tetejére simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felszeletelve kínáljuk.
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Hozzávalók:
A diós töltelékhez:
1 dl tej
20 dkg darált dió
18 dkg porcukor
1 ek sárgabarack lekvár
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
3 tk rumaroma
ízlés szerint mazsola
A mákos töltelékhez:
20 dkg mák
1.5 dl tej
18 dkg porcukor
2 ek sárgabarack lekvár
1 db citrom
ízlés szerint mazsola
A tésztához:
0.5 kg liszt
25 dkg margarin
1 csomag élesztő
5 dkg porcukor
2 dl tej
1 csipet só
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés
1. A bejgli elkészítéséhez először a kétféle tölteléket állítjuk össze: a tejbe a diós töltelék összes hozzávalóit beletesszük, és állandó keverés mellett jól felfőzzük, majd félre tesszük hűlni. A mákos tölteléket ugyanígy készítjük, mint a diósat.
2. A tészta elkészítése: a lisztet a hideg margarinnal elmorzsoljuk, és a tészta többi hozzávalóit is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, két egyforma cipóra.
3. Lisztezett, sík felületen az egyik cipót vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a diós tölteléket. A tészta széleit (kb. 2cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük. A másik cipóval ugyan így járunk el, csak mákos tölteléket kenünk rá.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a két rúd bejglit. A felvert tojással lekenjük a tetejét (először vízszintesen, majd függőlegesen) és a villával kicsit megszurkáljuk.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük (a sütési idő felénél sütőpapírt lehet tenni a tetejére, hogy ne nagyon barnuljon meg). Mikor már megsült és kihűlt, szép egyforma szeleteket vágunk belőlük.