Karácsonyi sütemények

2024.12.03. 16:07

Karácsonyi sütemények: 2 klasszikus recept, amivel elvarázsolhatod az ünnepeket

Íme 2 finom sütemény, amelyeket könnyedén elkészíthetsz az ünnepekre. A karácsonyi sütemények mindenki arcára mosolyt csalnak.

A karácsony elengedhetetlen része a finom sütemények készítése, amelyek az ünnepi asztalt díszítik és az illatokkal megtöltik a házat. Az év végén különféle hagyományos édességek, mint a zserbó, mézeskalács vagy vaníliás kifli, minden család konyhájában megtalálhatók. Ezek a karácsonyi sütemények nemcsak ízletesek, hanem a karácsonyi hangulatot is tökéletesen tükrözik, így minden falat egy kis ünnepi varázslatot csempész az életünkbe.

Karácsonyi sütemények a családnak
Karácsonyi sütemények a családnak 
Forrás: MW

Karácsonyi sütemények: Ínycsiklandó klasszikusok az ünnepi asztalra

1. Zserbó
A zserbó egy klasszikus karácsonyi sütemény, amely dióval, lekvárral és csokoládéval van rétegezve. A tésztája omlós, és a középső rétegek gazdag ízvilágot adnak.

Hozzávalók:

A tésztához:

1.5 dl tej

5 dkg cukor

1.5 dkg élesztő

50 dkg liszt

15 dkg vaj

1 csipet só

2 db tojássárgája

A töltelékhez:

25 dkg darált dió

20 dkg porcukor

2 dkg vaníliás cukor

75 dkg barack lekvár

A mázhoz:

15 dkg cukor

10 dkg étcsokoládé

1 db tojásfehérje

Elkészítés:

  1. A meglangyosított tejet összekeverjük 1 tk cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztben elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat. Hozzáadjuk a sót, a megmaradt cukrot, a felfuttatott élesztőt, valamint a tojássárgájákat, és alaposan összedolgozzuk az egészet. Az így kapott tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd folpackba csomagolva mindegyiket 1 órán keresztül kelesztjük.
  3. A töltelékhez összekeverjük a darált diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A lekvárt simára keverjük.
  4. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztákat kb. 30 × 40 cm-es téglalapokká. Elosztjuk két tésztalapon a lekvárt és a diós tölteléket, egymásra helyezzük őket, ezután befedjük az utolsó lappal.
  5. A zserbót tepsibe tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
  6. A csokimázhoz sűrű szirupot főzünk a cukorból és 1 dl forró vízből. A tűzről levéve beleszórjuk a felaprított étcsokoládét, és kevergetve hagyjuk felolvadni. Ha kihűlt, de még folyós, belekeverünk 1/2 tk vizet és a villával felvert tojásfehérjét.
  7. A mázt a süti tetejére simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felszeletelve kínáljuk.

    Diós és mákos bejgli egyszerűen
    Hozzávalók:
    A diós töltelékhez:

1 dl tej

20 dkg darált dió

18 dkg porcukor

1 ek sárgabarack lekvár

1 tk mézeskalács fűszerkeverék

3 tk rumaroma

ízlés szerint mazsola

A mákos töltelékhez:

20 dkg mák

1.5 dl tej

18 dkg porcukor

2 ek sárgabarack lekvár

1 db citrom

ízlés szerint mazsola

A tésztához:

0.5 kg liszt

25 dkg margarin

1 csomag élesztő

5 dkg porcukor

2 dl tej

1 csipet só

A kenéshez:

1 db tojás

Elkészítés
1. A bejgli elkészítéséhez először a kétféle tölteléket állítjuk össze: a tejbe a diós töltelék összes hozzávalóit beletesszük, és állandó keverés mellett jól felfőzzük, majd félre tesszük hűlni. A mákos tölteléket ugyanígy készítjük, mint a diósat.
2. A tészta elkészítése: a lisztet a hideg margarinnal elmorzsoljuk, és a tészta többi hozzávalóit is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, két egyforma cipóra.
3. Lisztezett, sík felületen az egyik cipót vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a diós tölteléket. A tészta széleit (kb. 2cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük. A másik cipóval ugyan így járunk el, csak mákos tölteléket kenünk rá.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a két rúd bejglit. A felvert tojással lekenjük a tetejét (először vízszintesen, majd függőlegesen) és a villával kicsit megszurkáljuk.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük (a sütési idő felénél sütőpapírt lehet tenni a tetejére, hogy ne nagyon barnuljon meg). Mikor már megsült és kihűlt, szép egyforma szeleteket vágunk belőlük.
 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában