Finomság

2023.05.09. 07:53

Isteni bagelt készített Gáspár Bea, íme a recept!

Egy igazán ízletes pékáru receptjét osztotta meg közösségi oldalán keresztül követőivel Gáspár Bea, mi pedig elhoztuk nektek is a receptjét.

A.E.

Gáspár Bea főző- és sütőtudása megkérdőjelezhetetlen, mióta 2017-ben megnyerte a Konyhafőnök VIP című műsort azóta folyamatosan örvendezteti meg a nagyérdeműt jobbnál jobb receptjeivel. Bea asszony az elmúlt évek során kiadott négy szakácskönyvet, állandó szakácsa a Mindmegette stábjának, rendszeresen láthatjuk őt a tűzhely mögött különböző televízióműsorokban, illetve gasztrobloggerkedik is. 

Valahogy így kell kinézzen az elkészült bagel
Valahogy így kell kinézzen az elkészült bagel
Forrás: Facebook/Bea Konyhája

Utóbbi szerepkörében a napokban egy isteni finom pékárú, a bagel receptjét tette közzé a Bea Konyhája nevű Facebook-oldalán. A bagel egyébként egy zsemle, amely a lengyelországi zsidó közösségekből származik. Hagyományosan kézzel formázzák élesztős búzatésztából nagyjából kézi méretű karikát, amit először rövid ideig vízben megfőznek, majd kisütik. Az eredmény egy sűrű, rágós, tésztaszerű belső, barnás és néha ropogós külsővel – írja a Wikipedia.

Íme tehát a bagel, Gáspár Bea módra:

Hozzávalók:

230 ml meleg tej

25 gr puha vaj

1 db tojássárgája

20 gr  friss élesztő

30 gr cukor

1 teáskanál só

400 gr  liszt

Elkészítése: 

– A tejet meglangyosítjuk a vajjal együtt. Beletesszük az élesztőt és a cukrot, hagyjuk felfutni az élesztőt. Ebbe a tejes élesztőbe tesszük a tojássárgáját, a sót és beleszitáljuk a lisztet. A keverékből egy  robotgép dagasztóspiráljával, vagy a kezünkkel tésztát készítünk. Kb. 50-60 percig kelesztjük. Ha megkelt, hat részre osztjuk a tésztát. Kis gömböket formázunk belőle. Közepén az ujjunkkal kilyukasztjuk és az ujjunk segítségével bageleket formálunk. Egy fazékban vizet forralunk. Majd ebbe a meleg, de nem forrásban lévő vízbe tesszük a bageleket. Mindkét oldalán kb. 1-2 percig főzzük őket. Miután kiszedtük a vízből, hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, lekenjük a tojásfehérjével, és tetszőlegesen szezámmagba, vagy bármilyen magba hempergetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °-on sütjük! Jó étvágyat! – fogalmaz receptjében Gáspár Bea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!