Dübörögnek a dallamok

2022.05.02. 18:12

Jubileumi koncertre készül az idén 60 éves gitárvirtuóz, Alapi István

A koncerten az elmúlt 45 év legemlékezetesebb dalai hangzanak el az Edda Művek legendás gitárosától.

Nool

Forrás: Facebook | Istvan Alapi The Guitar Player

Az országszerte ismert gitárművész Facebook oldalán megosztott legújabb beszélgetős videójában érdekes témát feszegettek a Széchenyi-díjas magyar asztrofizikussal, Szalay A. Sándorral, akivel a világ keletkezéséről, az univerzum tágulásáról beszélgetett és izgalmas kérdésekre kapott választ.

Tovább böngészve a művész közösségi oldalán az is kiderül, hogy augusztusban ünnepli hatvanadik születésnapját. Ez alkalomból pedig jubileumi koncertre készül, ahol zenésztársaival együtt lép majd színpadra a novemberben megrendezésre kerülő Alapi 60’ elnevezésű életműkoncerten.

A koncerten a rajongók bepillantást nyerhetnek a művész 45 éven átívelő zenei karrierjébe, felcsendülnek az örökzöldek és saját szerzemények egyaránt, régi művészbarátok közreműködésével. Az est folyamán fellép a Front, a Mohó Sapiens, az XL Sisters, Sipos Péter, Varga Miklós, Keresztes Ildikó, a Jeff Porcaro Emlékzenekar, Muck Ferenc, Berki Tamás, a Whitesnake Tribute Band, az Onion Trio és az EDDA Művek is.
Pályafutása | Alapi István 1962. augusztus 2-án született Salgótarjánban. A Front zenekarral az 1983-as Ki mit tud? Televíziós vetélkedőn a döntőben szerepeltek, míg a Magyar Rádió négy számukat játszotta. Alapi 1985-ben Budapestre költözött, a Mohó Sapiens együttessel megnyerték a Csillag születik tehetségkutatót. Itt figyelt fel rá Pataky Attila, aki 1987-ben elhívta az Edda Művekbe. 1991-től Kanadában élt, hazatérte után megalapították az XL Sisterst. 1993-tól újra az Eddában játszik. 1996-tól több szólólemeze is megjelent itthon és az Egyesült Államokban. 2011-ben az Artisjus Zenei Alapítvány díját kapta. AniXfactor című albuma az év dzsesszlemeze elismerést nyerte el a 2012-es Fonogram zenei díjátadón. Az Eddával 24 nagylemeze jelent meg. 2007-ben Salgótarján Pro Arte díjasa, 2015-ben Nógrád megye díszpolgára lett. 2018-ban a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának a kitüntetését kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!