Helyi bulvár, celeb

2017.05.27. 07:20

„Gyakorlat teszi a mestert”

fenyvesi

Csodálatosan elkészített és tálalt fogások, embert próbáló „küzdelmek” és eddig sosem látott praktikák forgatagában szurkolhattak a tévénézők öt héten keresztül a Konyhafőnök VIP című műsor versenyzőinek. Az RTL Klub közkedvelt gasztroshowjának negyedik, ezúttal ismert személyiségek számára kiírt évadát a Nógrád megyei Gáspár Bea nyerte, aki a zsűri tanácsait megfogadva, lépésről-lépésre haladt a győzelem felé, mígnem felléphetett a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. A nyertes „Bea asszonnyal” beszélgettünk, aki boldogan osztotta meg velünk az átélt izgalmak, sikerek pillanatainak emlékét. Tekintettel a személyes ismeretségre, engedtessék meg a tegeződés

– Kislányként is szerettél a konyhában sürögni-forogni?

– Kár lenne szépíteni a dolgot. Gyerekkoromban „a világból ki lehetett kergetni” a főzéssel. Sosem izgatott, hogy mi zajlik a konyhában, hogyan készül a húsleves vagy a kedvenc sütim. Szegény édesanyám mindig mondta: „legalább csak nézd, mit és hogyan csinálok!” De bizony nem érdekelt.

– Mikor és kitől tanultál meg ilyen jól főzni?

– Amikor férjhez mentem. Persze, akkor sem ment ez olyan gyorsan Én? Rántást kavarni?Szakácskönyvből? Amikor a hozzávalókból szükséges adagok mindig, mindenütt másként vannak leírva? Néha sűrű lett, néha híg; volt, hogy odakapódott az étel, vagy épp nyers maradt – de nem fogott ki rajtam semmi. Gondoltam, amit más tud, azt én is tudom, ha meg nem, akkor majd megtanulom. Nem szégyen ez! Sőt...! Ma már büszke vagyok arra, hogy ízlik a családnak, a rokonoknak és a barátoknak az, amit készítek. Valóban igaz a mondás: „gyakorlat teszi a mestert.”

[caption id="" align="alignright" width="745"] „A világból ki lehetett kergetni” a főzéssel… – mondta Gáspár Bea(Fotó: RTL Klub)[/caption]

– Tovább tudtad-e adni ezt a tudást a lányaidnak? Ők szeretnek főzni?

– Az ember az idő múlásával folyamatosan változik, átértékel dolgokat. Ma már én próbálom a gyermekeimet bevonni a főzés rejtelmeibe, pont úgy, ahogy egykor ezt velem szerették volna tenni. Sajnálom, hogy gyerekfejjel nem tudatosult bennem: édesanyám a javamat szeretné. Csak most látom, hogy a közös főzés során mennyi minden átadható. Nagyobbik lányomon – némileg egykori önmagamat látva benne – azt érzem, hogy nem tartozik a kedvencei közé ezt a „mesterség”, nem is tud főzni. Viszont a kisebbik ! Ő rendszeresen segít, mondhatni, most kezdi „felfedezni” a konyhát.

– Még mindig használsz szakácskönyvet? Milyen ételeket készítesz a legszívesebben?

– Elmondhatom, hogy ma már saját kútfőből főzök. Nem keresgélek recepteket, csak akkor, ha valami igazán különlegeset szeretnék készíteni. A szakácskönyvet egyedül süteménysütéshez szoktam még elővenni, de már ahhoz is ritkán, hiszen az alapok a fejemben vannak. Változatos konyhát vezetek, a magyaros ételeket részesítem előnyben. Szeretek különböző húsokat és salátákat elkészíteni, de heti rendszerességgel tálalok lazacot is.

– Amikor jelentkeztél a televíziós vetélkedőbe, eszedbe jutott-e, hogy talán te leszel a nyertes?

– Egyáltalán nem. Többen is voltak a versenyzőtársaim között, akik aggodalomra adtak okot, hiszen profiként álltak velem szemben. Olyan emberek ők, akiknek nagy gyakorlata van a főzésben, akiknek néhány perc és mesés fogások készülnek el a kezük alatt. Elsősorban azt tartottam szem előtt, hogy mennyi mindent lehet majd tőlük tanulni. Újabb és újabb ízeket keresve, a folyamatos fejlődésemet inspirálva indultam neki a versenynek.

– Érezted-e úgy a verseny folyamán, hogy elég, abbahagyod?

– Volt ilyen. Talán a középdöntőben éreztem először, de aztán újra erőre kaptam és arra gondoltam, hogy az élet nem ad olyan feladatot, amit ne lehetne megcsinálni. Folyamatosan az járt a fejemben, hogy most egyetlen megoldás van: elfogadni a pillanatnyi helyzetet és azon igyekezni, hogy az éppen előttem álló feladatot a lehető legjobban teljesítsem.

– Ki bizonyult a legnagyobb ellenfelednek?

– Fiatal, agilis versenyzőként Alexát (Koholák Alexandra színész-énekesnőt – a szerző) éreztem nagy ellenfelemnek. Benne volt a küzdés és az, hogy mindent megtesz a végső győzelemért. Részemről a folyamatos tanulás, a csapatszellem, az ellenfél tisztelete, majd adöntőben a győzni akarás volt a meghatározó. Akkor éreztem először úgy, hogy talán én lehetek a nyertes.

– Születtek-e barátságok?

– Persze, hogy nem! Ezek a műsorok nem arról szólnak, hogy barátságok kötessenek, pláne egy olyan helyzetben, amikor a résztvevők versenyeznek. Itt mindenki vetélytársa a másiknak.

– A pénznyereményen túlmenően mit adott neked ez a műsor?

– Azt a tudatot, hogy kitartó vagyok. Már tudom, ha kitartóan küzdök valamiért, akkor az sikerülhet. Hiszek magamban. Tudom, hogy a legtöbb ember folyamatosan küzd valamiért, célokat választ, amelyek elérésére reális esélye van. Én a verseny kezdetekor még nem így gondoltam. A folyamatos tanulás, a szorgalom azonban megtérült. Végre van, ami teljesen az enyém, amiért én dolgoztam meg. A nyereményt egyébként a konyhám felújítására fordítom. Még mindig felfoghatatlan számomra, hogy nyertem. A finálé után napokig a főzéssel álmodtam, mondhatni, sokáig egy más dimenzióban voltam. Az egyik reggel egy gratuláló sms-sel ébredtem, amelynek küldője azt írta:„ezt nem álmodtad, megnyerted!”

– Mik a jövőbeni terveid?

– A napokban indult el a blogom, Bea konyhája névvel. Már tizennégy adást elkészítettünk, lesznek receptek, fényképek, válaszolok olvasói kérdésekre. Lépésről lépésre mutatok be főzési technikákat. Elmondhatom mindenkinek: ne csüggedjen, ha a húszadik életévét betöltve még nem tud főzni! Egy kis gyakorlással és kellő kitartással mindenkinek menni fog. Természetesen nem kell azonnal a legbonyolultabb dolgokat elkészíteni, elég, ha először az alapokat sajátítja el. Szépen lassan. Ha valaki úgy érzi, hogy nem megy, legyek én az élő példa, akinek háziasszonyként sikerült egy főzőműsort megnyernie. Sok sikert mindenkinek!

(NBA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!