Majd a világbajnokságon kiderül

2018.02.23. 18:39

Márton Anita éremgyűjteményéből az arany még nagyon hiányzik

Jelenleg harmadik a világranglistán a magyar súlylökő, aki idén is egyértelműen érmekért utazik az év világversenyeire, amikből akár arany is lehet.

Vincze Szabolcs

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 14. A bronzérmes Márton Anita a riói nyári olimpia nõi súlylökés versenyszámának eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i Olimpiai Stadionban 2016. augusztus 13-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Márton Anita pályafutása során ilyen korán még sosem kezdte a szezont, január 20-án a fedett pályás Budapest-bajnokságot 18.23 méterrel nyerte meg, ami egyáltalán nem tekinthető rossz rajtnak. Ráadásul ezt két hét múlva 18.38-ra javította a BOK-csarnokban, amivel rögtön az európai éves ranglista élére ugrott – olvasható a Vasárnap Reggel legfrissebb számában.

„Szerettem és tudtam is volna jobbat lökni, de nem vagyok türelmetlen, idő kell még, hogy formába lendüljek – mondta Márton Anita. – Fizikailag már egyben érzem magam, de technikailag azért még kell csiszolgatni, hiszen november és január között szinte nem is volt a kezemben súlygolyó az alapozás alatt. A január arra ment rá, hogy megtaláljam a ritmust, most hétvégén pedig már úgy tűnt, hogy végre kezd összeállni a mozgás.”

A 29 éves sportoló vasárnap a németországi Sassnitzban 18.87-es eredménnyel nyerte meg a helyi súlylökőversenyt, amivel visszavette a helyét a kontinentális rangsorban a lengyel Paulina Gubától, aki a 18.73-as egyéni csúcsával egy ideig a világranglistát is vezette.

„A lengyel lány eredményei eddig olyan tizennyolc méter körül voltak, ezért még nem tudni, ez a 18.73 csak egyszer jött ki neki, vagy ezt a szintet stabilan is tudja-e már hozni. Mindenesetre az idei eredményei alapján ő az, aki most közel van hozzám Európában, de óvatosan kell ezt kezelni, mert a fehéroroszoknál mindig akad valaki, és az oroszok is egyre többen kapnak a versenyekre szabad kvótát.”

A magyar dobóatléta szerint 19 méter feletti stabil formával már lehet jó eredményt elérni a birminghami fedett pályás világbajnokságon. Ott majd kiderül, ki mire képes valójában, és ez nemcsak Gubára, hanem a tengerentúli riválisokra is vonatkozik. A világranglista élén ugyanis egy eddig jóformán teljesen ismeretlen amerikai hölgy, Maggie Ewen áll 19.20-szal, de az ilyen hirtelen jött amerikai eredményeket érdemes fenntartásokkal kezelni, mert nem mindig követi őket a nagy világversenyeken is jó eredmény – lásd tavaly Raven Saunders és Brittany Smith esetét.

Ha pedig már Márton Anita fő riválisairól beszélünk, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni a világ- és Európa-bajnok német Christina Schwanitzot, aki tavaly júliusban ikreknek adott életet, de decemberben már elkezdte az edzéseket. Bár azt kijelentette, hogy ezentúl mindig a család lesz az első nála, 32 évesen úgy tervezi, azért az élsportot is folytatja még egy ideig, és augusztusban, a berlini kontinenstornán dobókörbe áll, hogy megvédje a címét. Márpedig neki az utóbbi években mindig nagy csatái voltak Mártonnal, és bár riválisok, nagyon jó barátságot ápolnak egymással.

„Természetesen az aranyérem a célom a nyári Európa-bajnokságon, hiszen ezüst- és bronzérmem már van az utóbb két kontinenstornáról

– tette hozzá Márton Anita, aki 2016-ban, Amszterdamban második, 2014-ben Zürichben pedig harmadik lett, egyébként mindkétszer Schwanitz nyert. – Persze nehéz pontosan belőni az esélyeket, és az Eb még nagyon messze van, de úgy vélem, egy 19.50 körüli szintet mindenképpen el kell érni a dobogóhoz. És annyit azért nyugodtan mondhatok már most, hogy az viszont csalódás lenne, ha nem hoznék haza érmet Berlinből.”

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen már csak két hét van hátra a március 1. és 4. között rendezendő fedett pályás világbajnokságig. Addig Márton Anita már csak egyszer, február 24-én áll dobókörbe a szombathelyi országos bajnokságon, előtte pedig egy hétig edzőtáborozik.

Bizakodásra adhat okot, hogy a magyar versenyző különösen eredményes a fedett pályás világversenyeken, a legutóbbi két Eb-t megnyerte, és két évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett a portlandi vb-n is 19.33-as egyéni csúccsal. Akkor csak az amerikai Carter előzte meg, ő pedig még nem dobott az idén.

Eperjes László, Márton Anita edzője

„A szezon azért kezdődött ilyen korán, mert idén egyrészt a szokásosnál korábban rendezik a fedett pályás világbajnokságot, másrészt a sok jelentkező miatt szétválasztották az újoncok és a serdülők országos bajnokságát, így az összes többi verseny visszafelé csúszott a naptárban. Anita eredményeivel elégedett vagyok, azt hozza, amit elvártam tőle. Technikai hiba ilyenkor azért mindig van, mert a súlylökés nem olyan, mint a biciklizés, hogy az ember egyszer megtanulja, és mindig emlékszik rá. Az év eleji alapozást minden évben megsínyli a kivitelezés, de mindig csak apró dolgokat kell kijavítani.”

Borítókép: A bronzérmes Márton Anita a riói nyári olimpia női súlylökés versenyszámának eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i Olimpiai Stadionban 2016. augusztus 13-án.

MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában