élvonal

2017.11.21. 13:12

Fucsovics Indiában kezdi 2018-at

Az újévkor rajtoló indiai tornán kezdi meg a 2018-as szezont Fucsovics Márton, a jelenlegi első számú magyar teniszező.

Budapest, 2017. november 21. Fucsovics Márton teniszezõ budapesti sajtótájékoztatóján 2017. november 21-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az idei évet a világranglista 85. helyén záró játékos keddi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a februári, budapesti challenger-verseny kivételével – amelyen idén döntőt vívott – helyezésének köszönhetően jövőre már az ATP-tornák főtábláján fog szerepelni. Az indiai Púna után az Australian Open, majd a belgiumi Davis Kupa-párharc szerepel a menetrendjében, aztán Budapest után Dubaj és az amerikai keménypályás versenyek következnek.

„Most azonban először is elmegyek egy hétre nyaralni, már nagyon régóta várok erre. Aztán három-négy hét kemény felkészülés jön”

- árulta el a közeljövőről a 25 éves teniszező, aki idei legnagyobb sikerének az oroszok ellen megnyert szeptemberi DK-párharcot – melynek révén a magyarok 1996 után visszakerültek a világcsoportba -, illetve a top 100-ba való bekerülést tartja. A legfájóbb emlékek közül a US Open első fordulójában a francia Nicolas Mahut-tól elszenvedett ötszettes vereséget említette meg.

Fucsovics Márton köszönetet mondott edzőjének, Sávolt Attilának, családjának és a magyar szövetségnek (MTSZ), amely – mint fogalmazott – akkor is kiállt mellette, amikor a 250. helyen állt, és már-már a visszavonuláson gondolkodott. Megemlítette, hogy a keresett pénzdíjának egy részét „visszaforgatja” a sportágba, és a juniorok felkészülését kívánja segíteni.

Fucsovics Márton teniszező (b) edzője, Sávolt Attila társaságában budapesti sajtótájékoztatóján 2017. november 21-én.
Forrás: MTI Fotó: | Fotós: Illyés Tibor

Sávolt Attila – aki az előző top 100-as magyar férfi játékos volt – a közös munka kezdetéről szólva felelevenítette, hogy öt év után költözött haza Amerikából 2015 végén, és ha nem Fucsovics keresi meg őt, akkor nem vállalta volna a megbízatást.

„Voltak komoly csörtéink az elején, Marcinak többek között új volt, hogy napi négy-ötórás kemény edzéseket tartottunk. Az elmúlt egy évből három időszakot emelnék ki: amikor egy éve Stan Wawrinkánál edzettünk, és a nagyjából tíz lejátszott szettjükből Marci hetet-nyolcat megnyert. Aztán nagy lökést adott neki, hogy áprilisban felépült csaknem tíz hónapos térdsérüléséből, végül pedig sokat jelentett a stuttgarti korai búcsút követő megbeszélésünk, melynek révén túljutott bizonyos mentális problémákon”

- sorolta a tréner, aki a 2018-as célként azt jelölte meg, hogy a közös munka folytatásaként megszilárduljon tanítványának top 100-as pozíciója.

„Az én szememben az ő pályafutása csak most kezdődik, amúgy is van még 8-10 éve a legjobbak között”

- tette hozzá Sávolt Attila, aki élete legnagyobb élményének nevezte, hogy Fucsovicsot csaknem visszatapsolták, amikor óriási csatában kikapott az ATP-rangsorban negyedik Marin Cilictől a bázeli negyeddöntőben.

Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke közölte, nem gondolták volna, hogy az elvégzett több éves munka éppen az idén „jön ki”, de hittek benne.

„Marci igazi vezéregyéniséggé nőtte ki magát a Davis Kupa-csapatban, emellett átadtuk az óbudai Nemzeti Edzés Központot, ATP-tornát rendeztünk, és a kormány támogatásának köszönhetően Magyarország újra az európai élvonalba tartozik”

- szögezte le a szövetség vezetője.

Borítókép: Fucsovics Márton teniszező budapesti sajtótájékoztatóján 2017. november 21-én.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Címkék#fucsovics

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!