Ország-világ

2021.05.19. 20:08

Eb: Milák Kristóf Európa-bajnok, Kenderesi Tamás bronzérmes 200 pillangón

Milákot senki nem tudta legyőzni: ennél eddig csak ő maga úszott gyorsabban a kvangdzsui vb-n.

Hungary's Kristof Milak reacts after winning the final of the Men’s 200m Butterfly Swimming event during the LEN European Aquatics Championships at the Duna Arena in Budapest on May 19, 2021. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tobias Schwarz

A szám címvédője 1:51.10 perces eredménnyel csapott célba,

ennél a sportág történetében csak ő maga úszott gyorsabban, a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon felállított 1:50.73-as világcsúcsa alkalmával.

A 2016-os riói olimpián bronzérmes Kenderesi nagy hajrával, 1:54.43-as idővel lett harmadik.

A győztes Milák Kristóf (j) és a bronzérmes Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 19-én
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A keddi elődöntőben Kenderesi meglepetésre legyőzte Milákot, ráadásul olyan idővel (1:54.37), amire két éve nem volt képes. A fináléban Milák kezdett óriási lendülettel – 50 méteren világcsúcsának részidején belül volt -, de 100-nál az olasz Federico Burdisso beérte, mindössze két századra csökkent kettejük között a különbség. Az utolsó 50-re fordulva Miláknak már több mint egy másodperc előnye volt, Kenderesi viszont csak negyedik helyen tempózott ekkor. A Honvéd klasszisa szinte hihetetlen, 29.34-es utolsó 50-et jött, ehhez a „legközelebb” Kenderesi járt 30.09-cel, aminek köszönhetően előbbi saját világcsúcsára is veszélyes volt, utóbbi pedig bronzérmet szerzett.

Milák Kristóf az M4 Sport kamerája előtt azt mondta, a verseny előtt kicsit rosszul érezte magát, de általában ilyenkor ússza a legjobb időket, ez pedig most sem történt másképp.

Hozzátette, figyelt a technikai elemek betartására, a végén pedig segített neki a hajrában, hogy az utolsó fordulónál viszonylag közel érezte magához olasz riválisát.

Női 200 méter pillangón Kapás Boglárka akárcsak reggel, este is magabiztos úszással utasította maga mögé a mezőnyt, 2:07.25 perccel „bérelte ki” csütörtökre a legjobbnak járó 4-es pályát. Hosszú Katinka, aki ebben a számban háromszoros világbajnoki bronzérmes, a délelőttinél gyengébb idővel (2:08.75) ugyan, de megnyerte futamát és másodikként várja a finálét.

Férfi 200 méter vegyesen a rekordot jelentő tizedik Európa-bajnokságán szereplő Cseh László, akinek az olimpiai védettség megszerzése szempontjából is fontos a viadal, egyetlen századdal úszott jobb időt, mint délelőtt, így 1:58.45 perccel csapott célba. A második futamban kapott helyet a 18 esztendős Kós Hubert, aki saját junior világcsúcsából (1:57.58) több mint fél másodpercet faragva, 1:56.99 perccel utasította maga mögé a mezőnyt. Ez az idő egyébként a világ idei ötödik legjobbja. Kós a legjobb, Cseh pedig a hetedik eredménnyel jutott a csütörtöki döntőbe.

A magyarok hét éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon.

Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória pedig a második helyen végzett.

Eredmények:

férfi 200 m pillangó, Európa-bajnok:

Milák Kristóf 1:51.10 perc

2. Federico Burdisso (Olaszország) 1:54.28

3. Kenderesi Tamás 1:54.43

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!