Ország-világ

2020.06.18. 21:33

Mécsesek gyúltak, ezrek emlékeztek Benedek Tiborra

Megható gyászünnepség volt a Margitszigeten.

Budapest, 2020. június 18. A súlyos betegség után, életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó emlékére tartott gyertyagyújtás résztvevõi a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodánál 2020. június 18-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI / Mónus Márton

Fotó: Illyés Tibor

Több ezren rótták le kegyeletüket este a Margitszigeten a Nemzeti Sportuszoda előtt Benedek Tibor emléke előtt tisztelegve. Ott volt a tömegben természetesen Vári Attila egykori csapattárs, úgy is, mint a magyar vízilabda-szövetség elnöke, valamint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és persze számos kiválóság – írta a Magyar Nemzet újságírója, Novák Miklós.

Fotó: MTI / Mónus Márton

A megemlékezéshez kellőképpen megadta az alaphangulatot, ahogy az autóban a Margitsziget felé haladva szólt a Kossuth Rádióban a Sportvilág, amely műsorával természetesen szintén az elhunyt kiválóságra emlékezett.

Kirázott a hideg Török László a sydney-i győzelem után készített interjúját hallgatva, amelyben Benedek így értékelte a győzelmet:

„Ennek így kellett történnie. Az elmúlt év hányattatásai után nem lehet véletlen, hogy mi nyertünk, és még jól is játszottam a döntőben.”

Csak a tényszerűség kedvéért: Benedek négy góllal járult hozzá az oroszok feletti 13-6-os győzelemhez.

Céltudatosságáról az is árulkodott, ahogy az édesapja felidézte, Tibor első válogatott mérkőzéséig nem engedte meg neki, hogy lemenjen az uszodába. Hiszen ő nem a híres színész papa gyereke akart lenni, hanem a sportoló, aki megdolgozik a sikerért.

Fotó: MTI / Mónus Márton

Aztán a kitaposott úton gyalog föl a Margit-hídon, be a Szigetre, ahol már hömpölygött a tömeg. Jóval az este kilenc órára meghirdetett megemlékezés előtt.

Nem esti sétára indultak az emberek, a többség az uszodához igyekezett, helyesebben bandukolt részvétteljesen. Szavak nélkül is mindenki tele volt gondolatokkal, fájdalommal.

Fotó: MTI / Mónus Márton

Eljött természetesen Vári Attila, a szövetség elnöke, az olimpiai bajnok társak közül Madaras Norbert és Molnár Tamás, fejet hajtott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Dala Tamás is, akivel a kilencvenes években az Újpest és a válogatott roppant erős jobbszárnyát alkották. Lerótta kegyeletét Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Märcz Tamás szövetségi kapitány és az egykori játékostárs Vincze Balázs, aki az UVSE-ben átvette tőle a szakmai igazgatói tisztséget. Mécsesek gyúltak, többen virágot is elhelyeztek Benedek Tibor arcképe alatt, minden szív érte dobbant.

Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár (középen) a megemlékezésen
Fotó: MTI / Mónus Márton

Csak egyet nem tehetünk már, megváltoztatni a sorsot, újraírni a történelmet. Elkoptatott szavak, de így igaz, az esti megemlékezés is azt bizonyította, Benedek Tibor halhatatlan, örökké velünk él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!