Férfi kézilabda Eb

2020.01.20. 11:31

Egy újabb győzelem olimpiai selejtezőt érhet a magyaroknak

Amennyiben a várakozásokon felül szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott még egy mérkőzést nyer az Európa-bajnokság középdöntőjében, jó esélye van kijutni az áprilisi olimpiai selejtezőtornára.

Hungary's head coach Istvan Gulyas reacts during the Men's European Handball Championship, main round match between Slovenia and Hungary in Malmoe, Sweden on January 19, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jonathan Nackstrand

A kontinenstorna rendkívül fontos állomása az olimpiai kvalifikációnak. Az Európa-bajnok kijut a nyári, tokiói ötkarikás játékokra, a további két legjobban szereplő csapat pedig – a korábban olimpiai kvótát, vagy selejtezős részvételt nem szerzett együttesek közül – ott lehet a selejtezőtornán.

A középdöntőben szereplő 12 együttes között öt olyan van, amelynek már biztos a helye a selejtezőtornák egyikén: Norvégia, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország, vagyis magyar szempontból nagy ellenfélnek Szlovénia, Portugália, Izland, Ausztria, Csehország és Fehéroroszország számít. Ebből a hat válogatottból kellene ötöt megelőznie Gulyás István szövetségi kapitány csapatának, és a középdöntő második fordulója után úgy tűnik, ehhez már csak egy győzelemre van szüksége.

A bécsi I. csoportban Horvátország már biztosította helyét az elődöntőben, és erre a címvédő Spanyolországnak is minden esélye megvan. Magyar szempontból az is fontos, hogy a németek hétfő este ne kapjanak ki a társházigazda osztrákoktól, és szerezzék meg csoportjuk harmadik helyét, így a végső összevetésben Ausztria, Fehéroroszország és Csehország is a magyarok mögé kerülhetne.

Matematikailag még nem dőlt el, hogy a malmői II. csoport listavezetője, Norvégia ott lesz a legjobb négy között, de a legutóbbi két világbajnokság ezüstérmese egyelőre megállíthatatlannak tűnik.

A magyar együttes kedden 20.30-tól a pont nélkül álló Svédországgal, másnap 16 órától – tehát csupán 18 órával később – pedig Portugáliával találkozik. Az előző kontinenstornán ezüstérmes svédek már nem reménykedhetnek az elődöntőbe kerülésben, ennek ellenére

bizonyára motiváltak lesznek, mivel hazai közönség előtt szerepelnek, és feledtetni akarják a múlt heti botrányukat, ami abból fakadt, hogy szerda este négy játékosuk nyilvános helyen fogyasztott alkoholt.

A portugálok motivációja még kézenfekvőbb, hiszen nekik még jó esélyük van a négy közé kerülni.

A középdöntő végén pontegyenlőség esetén előbb az egymás elleni eredmény, majd a gólkülönbség rangsorol, így a magyarok egy esetleges szlovén-izlandi-magyar hármas holtversenyből is jól jönnének ki,

ami az olimpiai selejtezőtornára jutás szempontjából azért fontos, hogy Szlovénia, Portugália és Izland közül legalább kettőt maguk mögé utasítsanak.

A középdöntő bécsi és malmői csoportjából is az első két-két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik helyezettek pedig az ötödik helyért játszhatnak. A 7-12. helyezéseket a középdöntős szereplés alapján osztják ki.

A magyarok két győzelemmel és egy döntetlennel zárták a torna első szakaszát, és csoportgyőztesként jutottak a középdöntőbe, ahova a maximális két pontot vitték magukkal.

Forrás: MTI

Borítókép: A válogatott szövetségi kapitánya, Gulyás István mutatja, hogy ez bizony elég jó irány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában