bővülő lehetőségek

2019.02.06. 15:05

Hosszú Katinka lesz a Nemzetközi Úszó Liga egyik nagykövete

A szervezet idei versenysorozatában a tervek szerint hat európai és hat amerikai klub csatázik majd egymással.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Roman Pilipej

A 29 éves sportoló a szerdai sajtótájékoztatón az ISL alapítójával, az orosz milliárdos Konsztantyin Grigorisinnel együtt beszélt a szériáról, amely több állomásból álló csapatverseny lesz. A tervek szerint hat európai és hat amerikai klub csatázik majd egymással, a magyar csapatot Hosszú Katinka szervezi.

Utóbbival kapcsolatban Hosszú Katinka leszögezte,

a legjobb magyar úszókat szeretné meghívni a csapatába, név szerint Milák Kristófot, Cseh Lászlót, Késely Ajnát és Verrasztó Dávidot említette.

Hozzátette: az ISL-sorozatban induló klubjának nevéről csak később döntenek, s természetesen a részvételhez honfitársainak nem szükséges átigazolniuk.

A lebonyolításról Konsztantyin Grigorisin kiemelte, az úszásban jelenleg egy „XIX. századi” rendszert alkalmaznak, s

az ISL-sorozatban azt szeretnék, ha a versenyek formátuma sokkal közelebb hozná a nézőket a sportághoz.

A tervek szerint nem lesznek előfutamok, hanem csak az egyes helyszíneken versenyző négy csapat két versenyzője ugrik majd medencébe egy szám döntőjében. Az biztosnak tűnik, hogy az 1500 méter gyors nem szerepel majd a kétnapos viadalok programjában a hossza miatt.

A tervek szerint egy csapat minimum 24, maximum 30 főből áll majd, s nem szükséges előre megadni, ki milyen számot vállal.

Az orosz milliárdos kiemelte: a 2019-es szezon egy teszt lesz, a tervek szerint az alapszakaszt követően – amely várhatóan hét-nyolc állomásból áll majd – decemberben, Las Vegasban rendezik a döntőt. Hosszú Katinka mellett a brit Adam Peaty, az olasz Federica Pellegrini, az amerikai Ryan Murphy és az ausztrál Cate Campbell lesznek az ISL nagykövetei.

A sajtóbeszélgetésen szóba került a lehetséges szembenállás a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetséggel, a FINA-val. A magyar úszó hangsúlyozta: nem akarnak ellenfelei lenni a FINA-nak, és ő ugyanúgy rajthoz áll majd a szervezet versenyein, a világkupában, vagy az idén induló elit sorozatban. Hosszú Katinka kijelentette: az ő edzésmódszerének „jól jön”, ha minél többet versenyezhet, ezért mindenképpen szeretne részt venni minél több viadalon.

A sorozat budapesti versenyét a tervek szerint október végén rendezik majd, az ISL képviselői és rendezői várhatóan jövő héten egyeznek meg a részletekben.

Az ISL már decemberben, Torinóban rendezett volna egy meghívásos viadalt, azonban a FINA nyomására – a szervezet eltiltással fenyegette meg a résztvevő úszókat – törölték az eseményt. Emiatt Hosszú Katinka két amerikai úszótársával beperelte a FINA-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!