férfi kézilabda

2018.11.07. 14:16

Csoknyai és Matics közösen irányítja a válogatottat

Csoknyai István és Vladan Matics közösen irányítja a jövőben a férfi kézilabda-válogatottat, a két szakember megbízatása a januári, német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság végéig szól.

Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: mindenképpen magyar szakemberekben gondolkodtak – a több mint másfél évtizede Magyarországon élő és dolgozó Maticsot is annak tekinti -, és hosszú távra terveznek velük.

„A vb-n az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutás a cél, amihez az első hétben kell végeznünk. A sorsolás és az erőviszonyok ismeretében erre reális esélyünk van”

- tette hozzá az elnök.

A két szakember – akik megtartják klubedzői állásukat Balatonfüreden és Tatabányán – Marosi László alelnök javaslatára dolgozik mellé-, és nem alá-, illetve fölérendeltségi viszonyban.

Csoknyai elmondta: hétről hétre, évről évre egymás ellen, de tíz évvel ezelőtt a válogatottnál már együtt is dolgoztak Maticcsal, így nagyon jól ismerik egymást, amit a sportágban szerzett tapasztalataikkal együtt kamatoztatni tudnak a nemzeti csapatnál.

„Csak ránézésre könnyű a vb-csoportunk, mert a magam részéről óvatosan tekintek a torna elé.

Bízom az olimpiai részvételben, de addig még nehéz és rögös út vár ránk”

- mondta.

A szerb-magyar Matics, a Tatabánya edzője úgy érzi: ezúttal nagyobb támogatást kapnak a szövetségtől, mint tíz évvel ezelőtt, amikor a szövetségi kapitány Csoknyai segítője lehetett a válogatottnál.

„Akkor két áldozat voltunk, azóta viszont eltelt tíz év, és rutint szereztünk”

- emelte ki. A vb-t, valamint az olimpiai kvalifikációt illetően úgy fogalmazott: próbálnak szerények maradni, mert amúgy sincs mire nagyképűnek lenniük. Kiemelte: a közelmúltban neves edzők dolgoztak a magyar válogatott élén – az októberben menesztett Ljubomir Vranjest, valamint Talant Dujsebajevet említette név szerint -, de nem voltak sikeresek és szerencsések.

Az MKSZ október 5-én közös megegyezéssel bontott szerződést a korábbi kapitánnyal, a svéd Ljubomir Vranjessel, aki bő egy évig irányította a nemzeti csapatot. A váltás összefüggött azzal, hogy Vranjest négy nappal korábban felmentették a munkavégzés alól a Telekom Veszprém csapatánál, amelynek vezetőedzője volt. Októberben a Szlovákia és az Olaszország elleni Eb-selejtezőkön Csoknyai ideiglenes megbízatással irányította a válogatottat, amelynél 2008 és 2010 között már dolgozott együtt Maticcsal.

A magyarok a januári vb-n Svédországgal, Katarral, Argentínával, Egyiptommal és Angolával szerepelnek azonos csoportban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!