Évforduló

2020.10.23. 09:52

Székely Aladár-kiállítás nyílt a PIM-ben

Székely Aladár, a 20. század elejének nagyhatású portréfényképésze életét és munkásságát bemutató kiállítás látható a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

Forrás: Shutterstock

A 150 éve született Székely Aladár 1899-ben nyitott műtermet Budapesten. A régi ízléssel szakító, minden újításra kész fényképésznek írók és művészek köztük Ady és barátai, a Nyolcak festői és a Nemzeti Színház művészei is gyakori vendégei voltak. Küldetésének tekintette, hogy portréfotográfiáin a művészek vonásait, egyéniségét megragadja, a jövőnek megőrizze derül ki a múzeum közleményéből.

Az évfordulós kiállítás arra vállalkozik, hogy ismert és eddig nem publikált képek segítségével betekintést engedjen a művész személyes életébe, a műteremben folyó alkotómunka kisebb műhelytitkaiba. Emellett több mint 100 fotó segítségével rajzolja fel a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működésének történetét írja a közlemény, amely kitér arra is: a Székely-hagyaték 1977-ben került a PIM gyűjteményébe.

Az Új vizeken. Írók és művészek Székely Aladár műtermében című kiállítás január végéig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában