elismerés

2020.11.28. 20:12

Péntek Imre Csipetnyi ég című verseskötetét választotta az MMA az év legjobb könyvének

A 2020-as Könyv Nívódíjat megosztva nyerte el Kenéz Ferenc és Monostori Imre kötete.

Péntek Imre Csipetnyi ég című verseskötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját – közölte a testület pénteken az MTI-vel.

A 2020-as Könyv Nívódíjat megosztva nyerte el Kenéz Ferenc A visszaírt betű (Válogatott versek) című kötete és Monostori Imre irodalomtörténész, kritikus Kéve és kereszt – Kritikai rajzok című esszékötete – olvasható a közleményben.

A díjakat hagyományosan az Élőfolyóirat-sorozat estjén adják át, de idén a vírusjárvány miatt ezt későbbi időpontra halasztották. Az okleveleket és pénzdíjat a nyertes szerzőkhöz eljuttatják.

Mint írják, az idei év különlegessége, hogy két válogatott verseskötetet is díjazott az MMA az Irodalmi Tagozatba tartozó 39 akadémikusa.

Az Irodalmi Tagozat Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, akadémikus, a nemzet művésze javaslatára hat évvel ezelőtt döntött úgy, hogy megalapítja az Év Legjobb Könyve Díjat és a könyves Nívódíjakat, amelyekre a jelölteket minden év novembere és a következő év októbere között megjelenő könyvek közül műfajtól függetlenül választanak ki.

Az Irodalmi Tagozatban tevékenykedő akadémiai tagok minden évben javaslatot tesznek a díjazottakra, majd titkos szavazással döntenek arról, hogy az előterjesztettek közül kik a legérdemesebbek. Idén a 19 jelölt könyv közül választották ki online szavazás útján a két verseskötetet és az esszéket, kritikákat tartalmazó összefoglaló tanulmánykötetet.

A közlemény idézi Mezey Katalint, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetőjét, aki azt mondta, hogy bár műfaji megkötés nincs, mégis a hat év alatt gyakran verseskönyvnek ítélték oda a pénzjutalommal járó díjakat, azért is, hogy ez a díj felhívja az olvasók figyelmét a kortárs magyar líra jelentős teljesítményeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában