hagyományőrzés

2018.02.20. 07:44

Lükő Gábor néprajzkutató munkásságáról szóló kötet jelenik meg

Hoppál Mihály Lükő Gábor néprajzkutató munkásságáról szóló, valamint Bárdosi József művészettörténész realista festészettel foglalkozó új kötetét mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtökön a Pesti Vigadóban.

Szeged, 2013. október 1. Fodor Istvánné gyékényt sző a tápéi kultúrházban 2013. október 1-jén. A szellemi kulturális örökség nemzeti listájára öt újabb elem került fel idén, köztük a tápéi gyékényszövés. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

Hoppál Mihály A kultúra mint emlékezet című könyve Lükő Gábor néprajzkutató (1909-2001) életművéről ad értő és értékelő áttekintést. Lükő Gábor a magyar néprajztudomány egyik eredeti gondolkodású, sokoldalú érdeklődésű alakja volt – derül ki az MMA internetes oldalán olvasható ismertetőből.

Lükő Gábor az etno-szemiotika megjelenését legalább negyedszázaddal megelőzve gondolta úgy, hogy az emberi közösségek, népcsoportok, nemzetek számára a saját kultúrájuk hasonlóan működik, mint a közösség hosszú távú emlékezete. A kiadvány, amelyet Lükő Gábor saját készítésű rajzai és fotográfiái illusztrálnak, rávilágít a néprajzkutató munkásságának, gyűjtéseinek és elméleti megközelítéseinek időtálló voltára.

Ugyancsak február 22-én mutatják be a Pesti Vigadó Makovecz termében Bárdosi József Évek és képek című munkáját. Az új kötetben a szerző arra vállalkozott, hogy a magyar festészet olyan 1960 és 2010 között született realista műalkotásait sorakoztassa fel, amelyek nem tértek ki a valóság elől, hanem a következményeket is vállalva felmutatták azt. A kötetben a különböző korszakokat bemutató tanulmányokat és elmélyült műelemzéseket jól megválogatott, gazdag képanyag illusztrálja – olvasható az MMA internetes oldalán.

Borítókép: Illusztráció/gyékényszövés

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában