hol volt, hol nem volt...

2018.01.20. 09:45

Konferenciát rendeznek a kortárs gyerekirodalom iskolai jelenlétéről

Konferenciát rendeznek Kortárs gyerekirodalom a mai magyar iskolában címmel pénteken a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

Kapolcs, 2017. július 21. Lackfi János, József Attila-díjas költõ, író, mûfordító a 27. Mûvészetek Völgye kulturális fesztiválon Kapolcson 2017. július 21-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

A szervezők közleménye szerint a tanácskozáson általános és középiskolai tanárok, könyvtárpedagógusok, kritikusok és irodalomtörténészek beszélnek a kortárs gyerekirodalommal kapcsolatos iskolai tapasztalatokról, valamint arról,

hogyan lehet a kortárs gyerek-, ifjúsági és fiatal felnőtt irodalmat bevinni az irodalomórákra.

Téma lesz az is, hogy az irodalomtanítás mellett mi minden másra is használhatók a 6-18 éveseknek szóló kortárs irodalmi szövegek.

A PIM, a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) és a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kutatócsoportja által közösen szervezett tanácskozás felvezetéseként csütörtökön délután az érdeklődők Csörsz Katalin, Hantos Násfa és Helmich Katalin vezetésével Lackfi János és Ijjas Tamás A világ legrövidebb meséi című művéből készült múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt a Mesemúzeumban. Ezt követően a Mesebeszéd című gyerekirodalmi tanulmánykötetről rendeznek kerekasztal beszélgetést Antal Nikolett, Harmath Artemisz és Németh Gábor Dávid részvételével.

Január 26-án, pénteken a PIM-ben folytatódik a program. Az egész napos konferencia előadásai igyekeznek a legszélesebb képet adni az irodalomoktatás megújításáért dolgozó tanároknak, szakembereknek, szülőknek a kortárs magyar és nem magyar gyerek- és ifjúsági irodalom iskolai jelenlétéről, a mintaként is követhető gyakorlatokról. Szó lesz az irodalomtanítás megújításának szükségességéről, valamint a meséről, mint iskolai terápiás lehetőségről is – áll a közleményben.

Borítókép: Lackfi János, József Attila-díjas költő, író, műfordító a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon Kapolcson 2017. július 21-én.

MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában