Népi kultúra

2021.08.03. 08:24

Kalotaszeg gyöngyei címmel indul országos művészeti találkozó

Kiállítások, előadások, műhelyfoglalkozások, valamint ének és tánc várja a látogatókat.

Kalotaszegi találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson Kalotaszeg gyöngyei címmel az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóházában. Az egész napos eseménysorozat programjainak többsége védettségi igazolvány nélkül is látogatható.

A rendezvény a Kalotaszegi barangolók – a gyöngyök világában című, népi ékszereket és viseletdarabokat bemutató kiállítással, valamint Pauer Dániel Élménymorzsák Kalotaszegről című fotókiállításával veszi kezdetét. A megnyitók után pedig néprajzi előadások várják a látogatókat. Ezek keretében lép pódiumra Doktor László etnográfus, koreográfus, Katona Edit, a Magyar Néprajzi Múzeum textil- és viseletgyűjteményének főmuzeológusa, valamint Kiss Gabriella népi ékszerkészítő és iparművész. Ezenkívül a művészek műhelyfoglalkozásokkal, mint például gyöngyfűzéssel, valamint külön gyerekeknek szóló programokkal is készülnek.

Este rendezik a Kalotaszegi kincsei gálát az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes székházában, a Lukács Mozgóban. Ide már csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, de az Ezerjó FolKertben bárki élőben követheti az eseményt. Az esten fellép Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes és fia, Berecz István, továbbá a Bürkös Zenekar, a Tisza Táncegyüttes, az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes, a Miklós Néptáncegyüttes, a Forgatós Néptáncegyüttes, Forgács Kata és Forgács Fanni, a Pipás Zenekar, valamint Csermák Kristóf és Szilágyi Kenese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában