Hamis vádak

2023.05.01. 22:15

Vidnyánszky Attila: nem lesz orosz társulat a színházi olimpián

Nem kíván fellépni a 2023-ban Budapesten zajló 10. Nemzetközi színházi olimpián a kijevi Ivan Franko Színház – tudatta a társulat. Az ukrán nemzeti színház társulata két darabbal jött volna Budapestre. Indoklásuk szerint négy hónappal ezelőtt biztosítékokat kaptak a szervezőktől, hogy orosz fellépőket nem hívnak meg a találkozóra, ami – szerintük – nem valósult meg. Vidnyánszky Attila viszont másként látja a dolgokat.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője beszél az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2022. december 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

„Sajnálatos dolognak tartom, nagyon vártuk az ukrán nemzeti színház társulatát, örültünk, hogy jönnek” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila. Hozzátette, hogy a társulat nem először játszik a Nemzeti Színházban. 

Az igazság az, hogy azt az ígéretet tettem, hogy nem lesz orosz társulat a színházi olimpián, mint ahogy nincs is orosz társulat

– szögezte le a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Hozzátette:

„A kijevi társulat által emlegetett Rex című előadás a Nemzeti Színház produkciója, Valerij Fokin (orosz rendező – a szerk.) rendezte Kirill Fokin (orosz drámaíró, Valerij Fokin fia – a szerk.) szövegéből, Valerij Fokin pedig a nemzetközi színházi olimpiát szervező bizottság oszlopos tagja. 

Semmi olyan új fejlemény nem volt az elmúlt hetekben, amiről az ukrán fél ne tudhatott volna akkor, amikor aláírta a szerződést, mert élő szerződésünk van. 

A márciusi sajtótájékoztatón én valóban hidakról, kapcsolatteremtésről és kommunikációról beszéltem, akkor ők valóban írtak egy levelet, hogy számukra ez elfogadhatatlan, mire én visszaválaszoltam, hogy meg kell érteniük, hogy mi így építjük fel az egész színházi olimpiát, és ebben a helyzetben sokszorosan fontosnak tartom azt, hogy kapaszkodjunk egymásba és ne engedjük el egymást, ami lerombolódik, azt mi, a kultúra emberei próbáljuk valahogy visszaépíteni, és ne szakítsunk meg minden kapcsolódási pontot. Ők azután írták alá a szerződést, hogy olvasták a válaszomat” – hangsúlyozta Vidnyánszky.

Kiemelte, hogy mindezek ellenére nagyon sajnálja, hogy nem jön az ukrán társulat. 

Én valóban hiszek abban, hogy a kultúra kommunikáció, az egymás iránti kíváncsiság és tisztelet 

– hangsúlyozta, hozzátéve:

„A másik vitatott mű, a Fokin által rendezett Perszepolisz egy kiváló film, amit a háború előtt forgattak, és amelyik kifejezetten pacifista tartalmú. Erőteljes pacifista gondolatokat fogalmaz meg, mint ahogy az a vízió is, ami a Rex című színházi előadásban megvalósul, minden, csak nem háborúpárti. A Perszepolisz egyébként az ukránok kérésére lekerült a hivatalos programból és a Színházi és Filmművészeti Egyetem programja lett. 

Én tudom, hogy ők rettenetesen nehéz helyzetben vannak, ezért még egyszer hangsúlyozom, hogy nagyon sajnálom.”

A Vidnyánszky Attilával készült teljes beszélgetés ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában