Fókuszban

2023.05.20. 08:40

Sikerrel mutatkoztak be a Liget projekt múzeumi épületei a Velencei Biennálén (videó)

A megnyitón résztvevő, a világ minden tájáról érkezett szakemberek szerint kiemelt nemzetközi figyelemre méltó az idén tízéves nagyszabású kulturális városfejlesztési program.

MW

Baán László

Forrás: Liget Budapest

Fotó: Mohai Balázs

Sikerrel mutatkozott be a világ egyik legrangosabb kulturális eseménye, a Velencei Építészeti Biennálé szakmai megnyitóján a Néprajzi Múzeum többszörös díjnyertes épülete és az azt megvalósító Liget Budapest projekt. A megnyitón résztvevő, a világ minden tájáról érkezett szakemberek szerint kiemelt nemzetközi figyelemre méltó az idén tízéves nagyszabású kulturális városfejlesztési program, melynek első új múzeumi épülete, a Néprajzi Múzeum áll a 18. Velencei Biennálé Magyar Pavilonjának fókuszában. A kiállítást május 20-tól november végéig láthatja a nagyközönség. 

A Ferencz Marcel (Napur Architect) által tervezett Néprajzi Múzeum Európa jelenleg legnagyobb léptékű, kulturális tartalmú városfejlesztési programja, a Liget Budapest projekt keretében egy éve, 2022 májusában nyílt meg. A Magyar Pavilon látogatói a kiállított mértékarányos Városliget makett, továbbá fotók, videók és digitális információk segítségével képet kaphatnak a Liget projekt további fejlesztéseiről is, így az Új Nemzeti Galéria tervezett épületét is megismerhetik. 

A Magyar Pavilon látogatói a kiállított léptékarányos Városliget makett, valamint fotók, videók és digitális információk segítségével képet kaphatnak a Liget Budapest projekt további fejlesztéseiről is
Fotó: Mohai Balázs / Forrás: Liget Budapest

A Liget Budapest Projekt koncepciója és eddig megvalósult világszínvonalú új épületei, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza teljes mértékben egybecsengenek a 2023. évi Velencei Biennálé fő témájával, mely az építészetre, mint a jövő laboratóriumra tekint. A Liget Projekt kulturális örökségünk élő megőrzésének és a 21. század nyelvén való sokrétű bemutatásának nemzetközileg is kiemelkedő példája – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A Néprajzi Múzeum épületét bemutató Reziduum elnevezésű kiállítás egy hang-, tér- és fényinstalláció, amelyben a kulturális emlékezet egy olyan reprezentációjára tesz kísérletet, ahol láthatóvá válnak a különböző kulturális rétegek, a régmúlt használati tárgyaitól az új épületen és annak urbanisztikai kontextusán át a kortárs zenéig.

A Néprajzi Múzeum tervezésére 2016-ban hirdettek meghívásos nemzetközi tervpályázatot, amelyen olyan világhírű építészek szálltak ringbe, mint például a Pritzker-díjas Zaha Hadid és Rem Kolhaas, az Akropolisz Múzeumot tervező Bernard Tschumi Architects és a Google kaliforniai székházát tervező Björke Ingels Group. A világszínvonalú mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve lett a győztes.

„Az a tény, hogy a világ tervezőirodáinak rendkívül erős, elit mezőnyében egy magyar terv bizonyult a legjobbnak, a kortárs hazai építészet egyik legnagyobb, világraszóló sikere. Az elkészült Néprajzi Múzeum ma Európa egyik legmodernebb múzeumi épülete, kiállító- és közönségforgalmi terei, fokozatosan megnyíló kiállításai és különleges műszaki megoldásai világszínvonalúak. A sokrétű magyar innováció egyik legfontosabb eredménye, amelyet most büszkén mutathatunk be az építész társadalom egyik legfontosabb nemzetközi találkozóhelyén, a Velencei Biennálén.” – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Néprajzi a nemzetközi építész- és ingatlanszakma figyelmét már az eredményhirdetést követően magára irányította, s a szaksajtó a kontinens egyik legizgalmasabb új kortárs múzeumépületeként követte megvalósulását. A múzeum olyan rangos nemzetközi elismeréseket tudhat magáénak, mint a londoni International Property Awards, melyen már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. Elnyerte az Archello építészeti magazin 2022 legjobb projektje elismerését, kulturális építészet kategóriában bizonyult a legjobbnak a svájci BLT Design Awardson és a rangos kínai IDEA-TOPS megmérettetésén, illetve a German Design Awardson is begyűjtötte a zsűri kiemelt elismerését.

A Velencei Biennálé magyar kiállításán a Néprajzi Múzeum mellett a látogatók megismerkedhetnek az idén 10 éves Liget Budapest Projekt eddigi eredményeivel, de ízelítőt kaphatnak a nagyszabású városfejlesztési projekt közeljövőben megvalósuló elemeiről is.

A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van

 – mondta Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa, rámutatva, hogy ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges. 

A 18. Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjának kiállítása
Fotó: Mohai Balázs / Forrás: Liget Budapest

„Csak akkor lesz nemzetközi hírű és rangú bármely újonnan tervezett kulturális negyed, ha van benne legalább egy kortárs építésű, kiváló kvalitású művészeti múzeum – enélkül bármely tervezett kulturális negyed a nemzetközi láthatóság alatt marad. A Liget projekt esetében ez a művészeti múzeum az Új Nemzeti Galéria épülete, amely az építészeti Nobel-díjat jelentő Pritzker-díjas japán SAANA építésziroda világszínvonalú tervei alapján valósul majd meg: új, kiemelt vonzerőt jelentve Budapestnek és az országnak a nemzetközi turizmus terén, s természetesen egy nagyszerű új intézményt minden művészetszerető magyar ember számára. Úgy a jelen, mint a jövő generációival szemben is bűn volna elszalasztani ezt a lehetőséget, mikor a sikerhez vezető út hosszabb és rögösebb részén már túl vagyunk” – emelte ki Baán László. 

Hozzátette: „A jelenlegi háborús helyzetből fakadó gazdasági nehézségek miatt sok egyéb állami beruházás mellett át kellett ütemezni az Új Nemzeti Galéria megépítését is, ám ha a nemzetközi gazdasági feltételrendszer normalizálódik, akkor 2024-25-ben megindulhat a fejlesztés megvalósítása.”

A Magyar Pavilon látogatói a kiállított léptékarányos Városliget makett, valamint fotók, videók és digitális információk segítségével képet kaphatnak a Liget Budapest projekt további fejlesztéseiről is, így az Új Nemzeti Galéria rövidesen megvalósuló új épületét is megismerhetik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában