Huszonhat év

2023.04.20. 11:21

Petőfi és az asszonyok: koncertszínházi bemutató a MOMkultban

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) legújabb produkciója a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait.

Forrás: Orlai Petrich Soma: Petőfi Sándor Debrecenben, 1844

Huszonhat év - Privát Petőfi címmel koncertszínházi bemutatót tartanak április 22-én a MOMkultban; az előadás Petőfi Sándor és a hozzá kapcsolódó asszonyok életét meséli el.

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) legújabb produkciója koncertszínházi formában idézi meg a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándort; Adorjáni Bálint színművész alkotótársaival mutatja be a huszonhat évet élt költő életét és költeményeit - olvasható a PKÜ MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Huszonhat év - Privát Petőfi című előadás a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait.

Az előadás négy hangra komponálva, bő egy órában meséli el Petőfi Sándor és a hozzá kapcsolódó asszonyok (édesanyja, szerelmei) sokszínű életét. A történet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki - olvasható az előadás ismertetőjében.

Az alkotók arra a kérdésre keresik a választ, hogy ki nekünk ma, 2023-ban a 200 éve született Petőfi Sándor.

Mint írják, Petőfi - ahogy magáról vall - sosem állhatta az alárendeltséget, sokáig kóborolt, függetlenségtől való függése folytán meggyűlt a baja az iskolákkal. De vajon tudott-e mindig abban a függetlenségben élni, amelyben szeretett volna és amire rendületlenül vágyott? - teszik fel a kérdést az alkotók.

A darab közreműködői között van Adorjáni Bálint mellett Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár és Szabó Dániel cimbalomművész. A szerkesztő Asztalos Emese irodalomtörténész és Juhász Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában