140. évad

2023.03.25. 15:30

Szláv szezont hirdetett a Magyar Állami Operaház

Szláv szezont hirdetett meg 2023/2024-re, 140. évadára a Magyar Állami Operaház. A tizennégy premiert tartalmazó műsorban összesen negyven olyan mű lesz repertoáron, amely valamilyen formában kötődik a szláv kultúrához.

MTI

Melnyik Tatyjána és Melnyik Vlagyiszlav ballettművészek a Magyar Állami Operaház 2023/2024-es évadáról tartott sajtótájékoztatón az Operaház Eiffel műhelyházában 2023. március 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Műsoron lesz a Ruszalka és a Borisz Godunov, koncertszerű előadáson lép fel Plácido Domingo és Anna Netrebko, az Opera Zenekar döntően szláv szerzők műveiből állítja össze koncertprogramját – sorolta Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója kedden az Eiffel Műhelyházban tartott sajtótájékoztatón.

A Színházi Olimpia részeként az évadot 2023. szeptember 9-én és 10-én két külföldi vendégjáték nyitja az Operaházban: a berlini Komische Oper és a Zürichi Operaház koprodukciójában Mozart Cosí fan tuttéja, a Kassai Állami Opera előadásában Szymanowski Roger király című operája szerepel műsoron.

A Magyar Állami Operaház története során először tűzi műsorára saját produkcióban Dvorák Ruszalka című operáját. A művet Szikora János rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével 2024. január 27-től játssza cseh nyelven az Operaház. Mozart Don Giovanni című operáját jövő márciustól Budapesten is megismerheti a közönség Claus Guth német rendező 2008-as színrevitelében. Bretz Gáborral a főszerepben tűzi műsorára az Opera Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely először lesz hallható Magyarországon az ősváltozatban.

ÓKOVÁCS Szilveszter
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a 2023/2024-es évadról tartott sajtótájékoztatón az Operaház Eiffel műhelyházában 2023. március 21-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Az Eiffel Műhelyház két magyar ősbemutatót tart.

Az évad egyik szenzációja lehet a világhírű magyar zeneszerző, Eötvös Péter az Opera megrendelésére írt első magyar nyelvű operája, a Valuska, amely Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényét adaptálja színpadra. A december 2-tól látható előadást a szerző dirigálja, Haja Zsolt címszereplésével Varga Bence állítja színpadra

– emelte ki a főigazgató.

Szintén decemberben mutatják be a Jézus születését elmulasztó negyedik napkeleti bölcs történetét feldolgozó Artaban című adventi szeánszot, Selmeczi György művét. A produkció érdekessége, hogy az előadást a közönség bekötött szemmel, nyugágyakban ülve hallgathatja meg.

Ókovács Szilveszter úgy fogalmazott, hogy a Magyar Állami Operaház nem irányszínház, a minőségen kívül nem teszi le a voksát semmi mellett.

Az Opera más súlycsoport, ezért mindent kell tudnia, kínálnia kell a nagy tradicionális műveket, az ősváltozatokat és az átiratokat egyaránt, és meg kell szólítania a gyerekeket is. Gazdag, értékorientált előadások jegyében, egy növekedő operai aktivitást vegyenek észre ebben az új szezonban.

Auber Fra Diavolo című vígoperáját Szinetár Miklós viszi színre: a legendás rendezőnek hetven évvel korábban ez volt az első rendezése az Opera berkeiben. Az évad jövő nyári bemutatójaként az Opera Rossini A sevillai borbély című vígoperáját újítja fel a Margitszigeti Színházban, Káel Csaba 2016-os rendezésében.

A nemzetközi hírű előadók közül Plácido Domingo először lép fel koncertszerű előadásban az Operaházban: december 4-én és 8-án a Nabucco címszerepét énekli. Anna Netrebko és Yusif Eyvazov ugyancsak hangversenyszerű előadásban lép a közönség elé Verdi A trubadúr című operájának főszerepeiben jövő februárban az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában. Folytatódik az operaházi Sztárestek zongorával című sorozat Kristíne Opolais, Piotr Beczala, Olga Peretyatko, Ferruccio Furlanetto és Lisette Oropesa fellépésével, míg Príma Donnák címmel Kossuth-díjas operadívák tartanak gálaesteket.

Az Andrássy úti dalszínházban jövőre várhatóan tizenkét hónapon át folyamatosan láthatók lesznek előadások, 1896 óta először. A szláv szezon keretében az operaházi repertoárelőadások közt szerepel Csajkovszkij Pikk dáma és Prokofjev Háború és béke című operája, magyar művészek előadásában látható Wagner Ring-tetralógiája

– mondta Ókovács Szilveszter.

BRASSÓI-JÕRÖS Andrea
Brassói-Jőrös Andrea énekel a Magyar Állami Operaház 2023/2024-es évadáról tartott sajtótájékoztatón az Operaház Eiffel műhelyházában 2023. március 21-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Az Opera jövő évi programjában szereplő többi operáról, hangversenyekről és gálákról Almási-Tóth András művészeti igazgató és Kocsár Balázs főzeneigazgató beszélt. Az Operaház tizennégy alkalommal tűzi műsorára Orff Carmina Burana című kantátáját, Verdi művei közül műsoron lesz az Aida, Az álarcosbál, a Nabucco, a Rigoletto és a Traviata, Puccinitől a Bohémélet, a Tosca és koncertszerű előadásokon a Pillangókisasszony. A magyar szerzőket Erkel Hunyadi Lászlója, Kodály Székely fonója képviseli.

Az Opera két sorozat erejéig újra játszik a tavaly óta befogadó színházként működő Erkel Színházban is: szeptemberben a János vitéz, 2024 májusában az István, a király szimfonikus változata lesz itt látható.

A Magyar Nemzeti Balett operaházi repertoárját Solymosi Tamás balettigazgató ismertette. Bartók TáncTriptichon című előadásában A csodálatos mandarint Venekei Marianna, a Táncszvitet Várnagy Kristóf állítja színpadra, A diótörő 42 alkalommal szerepel az együttes műsorán.

A Magyar Állami Operaház Zenekarának Andrássy úti koncertjei közül kiemelkedik a Szlávok elnevezésű hangverseny 2024. június 2-án és 4-én, ahol Dvorák 9. szimfóniája mellett részletek hangoznak el Smetana, Moniuszko, Zajc és Erkel operáiból, valamint Suchon Hegyi szvitjéből. A Csillagóra című gála 2024. június 23-án lesz Csajkovszkij 1812 című nyitányával és Kodály Budavári Te Deumjával. Az Opera zenekara, énekkara és gyermekkara a zene világnapján az Operaházban adja elő Mahler 8. szimfóniáját.

A Magyar Állami Operaház Debussy Pelléas és Mélisande című művét idén júniusban Bukarestben adja elő, szeptemberében a Dubaji Operában a Magyar Nemzeti Balett A hattyúk tavával és a Pillangókisasszonnyal lép fel.

Az elővételes, valamint kedvezményes bérlet- és jegyvásárlások mellett az Opera Hűségprogramot indít, áprilisban pedig OperApp néven applikációt.

Az évadismertető sajtótájékoztató végén Ókovács Szilveszter elmondta: újra pályázik az Opera főigazgatói posztjára, a beadási határidő jövő kedden van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában