Kulturális pályázat

2022.12.14. 23:35

Több száz program valósulhat meg jövőre a Lázár Ervin Program keretében

Többek között színházi, tánc-, báb- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, népzenei produkciók, muzeális intézmények látogatása, nemzeti parkok felkeresése, gazdaságokban az őshonos állatok bemutatása és kiemelt kulturális jelentőséggel bíró nemzeti emlékhelyek meglátogatása kategóriákban várták a pályázatokat a Lázár Ervin Program keretében – idézte fel a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a Lázár Ervin Program legújabb kiírása iránt, így 2023-ban 129 nyertes szervezet 275 programja valósulhat meg. Mint a tárca hangsúlyozta, kultúrstratégiai célként tekint a kulturális akadálymentesítésre, vagyis a kultúrához való hozzáférés továbbszélesítésére, a kultúra nemzeti identitást erősítő minőségének támogatására.

A minisztérium tájékoztatása szerint 266 szervezet mintegy 836 programja érkezett be, ezeket egy 15 tagból álló szakmai bizottság tekintette át. Az értékelést követően 129 nyertes szervezet 275 programja valósulhat meg. Előadóművészeti kategóriában 183, múzeumi kategóriában 74, valamint hagyományőrző és nemzeti park kategóriában 18 lehetőség közül válogathatnak az oktatási intézmények.

„A nagyszámú érdeklődésnek köszönhetően teljesülhet a program fő vállalása, hogy minden magyar diák évente legalább egy alkalommal ingyenesen juthasson hozzá minőségi kulturális élményhez, függetlenül szociális helyzetétől és lakóhelyétől” – idézi a közlemény Pataki Andrást, a KIM művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárát.

A KIM által kiírt Lázár Ervin Program rendezvényei 2023. február 1. és november 30. között zajlanak majd. A bírálat eredményéről 2022. december 15-ig értesítik a jelentkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában