Néphagyomány az oktatásban

2022.05.14. 07:35

Megtartották a felvidéki országos szervezetek egyeztető fórumát

A fórum eredménye, hogy olyan szervezetek is egy asztalhoz ültek, akik ebben a témakörben korábban még nem egyeztettek.

Április végén a Comenius Pedagógiai Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 14 országos szervezet képviselőjét hívta meg szakmai egyeztetésre Komáromba. A széleskörű, a hatékony hagyományközvetítés céljából megrendezett találkozóról Illés Gábor, a Hálózat munkatársa számolt be.

A találkozót a felvidéki óvodák és iskolák, valamint a 2 szervezet korábbi közös pedagógus-továbbképzéseit elvégzők körében végzett kérdőíves felmérés előzte meg, amely a hagyományközvetítés megvalósulásának jelenlegi állapotára, és azoknak az igényeknek az összegzésére irányult, amelyek intézményi szinten, illetve a pedagógus-továbbképzések szintjén a hagyományközvetítés szakmaiságának javításához kapcsolódnak. A beérkezett vélemények feldolgozása alapján a két szervezet egy stratégiai tervezetet állított össze, amely 7 terület és 31 részterület keretében foglalja össze a néphagyomány oktatásba történő beépítésének lehetőségeit.

Ennek birtokában országos magyar szervezeteket kerestünk fel együttműködési szándékkal. Ezek közé többek között oktatással, néphagyománnyal vagy annak egyes területeivel foglalkozó állami intézmények, szakmai egyesületek, valamint társulások tartoztak.  A pozitív visszajelzések alapján 14 szervezet 17 képviselőjével szerveztük meg április végén a komáromi találkozót. A fórum eredményének tartjuk, hogy olyan szervezetek is egy asztalhoz ültek, akik ebben a témakörben korábban még nem egyeztettek. A félreértések elkerülése végett az összejövetel elején tisztáztuk, hogy nem feladatokat kívánunk adni, hanem az együttműködés szándékával hívtuk össze a szimpóziumot

– mondta Illés Gábor.

Hozzátette, hogy a megbeszélés mindvégig pozitív hangulatban folyt, a hozzászólók számos érdemi felvetéssel gazdagították a közös munkát, de felmerült több, az együttműködés egyes pontjait érintő nehezítő tényező is. A további lépésként össze kell foglalni a találkozón elhangzottakat, és egy-egy témakör mentén szűk körű egyeztetéseket kezdeményeznek az adott szervezetekkel a konkrét területen felmerülő lehetőségek és feladatok ügyében.

Ezt követően szeretnénk az együttműködési szándékainkat minden szervezettel külön-külön megkötendő személyre szabott, konkrétumokat tartalmazó megállapodásban tisztázni

– hangsúlyozta Illés Gábor.

A főszervezőkön kívül az események részt vett a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma, az Állami Pedagógiai Intézet, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Kara, a Selye János Egyetem Tanárképző Kara, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Történelemtanárok Társulása, a CSEMADOK, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség, a Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Felvidéki Magyar Értéktár és a Katedra Társaság.

Borítókép: Hagyományok Háza Hálózat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában