Goya, Tiepolo, Canaletto

2022.05.12. 17:00

Megújult terekben nyílt meg a Szépművészeti Múzeum új kiállítási egysége

Az intézmény átfogó felújításának és modernizációjának következő lépéseként júniusban újra megnyílik az impozáns Barokk Csarnok is.

Mások mellett Goya, Tiepolo és Canaletto festményeit mutatja be a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának megújult terekben, újrarendezve megnyílt állandó kiállítási egysége.

Lezárult a Szépművészeti Múzeum felújításának újabb szakasza, így már teljes egészében látható a Régi Képtár állandó kiállítása. A most átadott, 450 négyzetméteres kiállítási egységgel együtt a látogatók immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Mint felidézték, az épület Városliget felőli, úgynevezett Barokk szárnyának műemléki munkálatai során összesen mintegy 2000 négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint új, korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek.

A most megnyílt, az épület 2. emeletén található állandó kiállítás átfogó képet ad a 18. század festészetéről. A rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményrész legszebb darabjait iskolánkénti és tematikus egységekben mutatja be a tárlat – közölte a Szépművészeti.

A tárlat első termében kapott helyet a spanyol és a koloniális festészeti anyag, Spanyolország művészete a 18-19. században – Francisco de Goya címmel. Itt láthatók többek között Francisco de Goya y Lucientes Köszörűs, Korsós lány és Bermudezné portréja című alkotásai.

CANALETTO
Mások mellett Goya, Tiepolo és Canaletto festményeit mutatja be a múzeum Régi Képtárának megújult terekben, újrarendezve megnyílt állandó kiállítási egysége.
Forrás: Máthé Zoltán/MTI

A terem második felébe a francia rokokó anyag legszebb darabjai kerültek, mások mellett Jean-Étienne Liotard és Jean-Baptiste Greuze alkotásai.

A Német és osztrák festészet a barokktól a klasszicizmusig című kiállítási egység többek között Franz Anton Maulbertsch, Angelica Kauffmann és Anton van Maron műveit mutatja be, a terem második része pedig a 18. századi itáliai festészet jelentős központjainak, Bolognának, Rómának, Nápolynak és Lombardiának a művészetébe nyújt bepillantást, Giuseppe Maria Crespi, Giuseppe Ghezzi és Fra Vittore Ghislandi alkotásain keresztül.

A tárlat következő egységében a múzeum világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű velencei settecento gyűjteményéből nyújt válogatást. Ebben az egységben a legfontosabb művek Giovanni Battista Tiepolo: A Szeplőtelen Szűz hat szenttel, Giovanni Domenico Tiepolo: Pihenő Szent Család, valamint Sebastiano Ricci: Bethsabé a fürdőben című festményei.

A terem második fele, egyben a kiállítás utolsó egysége a Régi Képtár gazdag tájkép- és városlátkép-gyűjteményéből válogat olyan műveket, mint Bernardo Bellotto: Az Arno és a Piazza della Signoria Firenzében, A bécsi Kaunitz-palota és kertje, valamint Canaletto: Zsilip Dolónál című képei.

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának következő lépéseként júniusban újra megnyílik az impozáns Barokk Csarnok is – közölte a múzeum.

Borítókép: A Szépművészeti Múzeum új kiállítási egysége 2022. május 12-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában