Fókuszban az ifjúság

2022.05.24. 13:30

150 helyszínen 300 programot kínál a hatodik Közösségek Hete

Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva elsősorban a fiatalokat akarja megszólítani és a környezeti és társadalmi fenntarthatóságra fókuszál az országos, hétfőtől vasárnapig tartó rendezvénysorozat.

A  Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum  közölte, hogy a 6. alkalommal megrendezett Közösségek Hete idén korunk aktuális kihívására, a kulturális intézmények körében is egyre nagyobb figyelmet kapó környezeti és a társadalmi fenntarthatóságot helyezi központba.   
A tájékoztatás szerint a Közösségek Hete az Ifjúság Európai Évéhez kapcsolódva a fiatalokban rejlő közösségi erőt is mozgósítani akarja, kiemelve, hogy a környezeti és társadalmi fenntarthatóság mindannyiunk közös felelőssége. 

A környezetvédelemhez és az esélyteremtéshez kapcsolódó programoknak ad teret a Zöld, zöldebb, legzöldebb, az Egy szívvel, egy lélekkel vagy az Adj esélyt! című témakör.
Idén a szervezők a fiatalok megszólítására hozták létre a Tiéd a pálya című tematikát olyan programokkal, amelyek segítik őket önmaguk megtalálásában. Mindezek mellett a hagyományőrzés éltetésére a Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk, az egészséges életmód és a sportok népszerűsítésére a Mozdulj rá!, a kreativitás és az önkifejezés támogatására pedig az Alkotni öröm! – Ki mit tud?  című témák keretében szervezett programok adnak lehetőséget.
A Közösségek Hete hivatalos nyitóeseménye a Múzeumok a környezeti fenntarthatóságért című szakmai konferencia. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata szervezésében megvalósuló szakmai nap a múzeumok és a fenntarthatóság témakörét járja körül. 
A rendezvénysorozatot minden évben egy országos felvezető kampány előzi meg. Idén a szervezők egy online szeretettérképet hoztak létre, amelyen feltüntetik azokat, akik valamilyen módon részt vettek a háború áldozatainak megsegítésében, valamint az elmúlt időszak önkéntes megmozdulásait tüntetik fel.
A Közösségek Hetét először 2017-ben rendezte meg a Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás európai uniós projekt részeként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. A programokhoz évről évre több száz szervező, többek között múzeum, könyvtár és civil szervezet csatlakozik. 

Borítókép:  Szentendrei Skanzen/Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában