A csavargó művész

2022.04.24. 07:15

Az avantgárd legrejtélyesebb, magyar alakjának életművéből nyílt kiállítás

Az 1964-ben Párizsban elhunyt költő, író, festő és művészetkritikus a századelőn átcsavarogta Európát.

Szittya Emil, az avantgárd vagabond címmel nyílt kiállítás csütörtökön a párizsi Liszt Intézetben. A tárlat az egykoron Párizsban élt magyar származású művész életművét mutatja be. Egyrészt életútjával ismerkedhetnek meg a látogatók, másrészt a franciaországi képhagyatékból és a magyar magángyűjteményekből válogatott anyag lesz megtekinthető.

A Budapesten 1886-ban született és 1964-ben Párizsban elhunyt költő, író, festő és művészetkritikus a magyar és nemzetközi avantgárd egyik legrejtélyesebb alakja volt. A századelőn átcsavarogta Európát, megjárta az alternatív életmódok hirdetőinek asconai telepét, a Monte Veritát éppen úgy, mint a modern nagyvárosok szellemi színtereit.

1909-ben ő kalauzolta a Párizsba gyalog igyekvő Kassák Lajost, 1911-ben Blaise Cendrars-ral együtt alapították a Les Hommes Nouveaux című lapot és jelentették meg az első szimultán könyvet, A transzszibériai expresszt Sonia Delaunay gyönyörű illusztrálásával. De ő volt Marc Chagall felfedezője és Chaim Soutine első monográfusa is. 1916-ban a dadaistákhoz csatlakozott, Zürichben egyik alapítója lett a Cabaret Voltaire-nek, a Mistral című avantgárd folyóirat kiadója, majd Budapesten Kassák Tett című lapjához teremtette meg az anyagi hátteret. Miután Magyarországon kémkedési botrányba keveredett, végleg külföldre távozott. 1919-től főként Bécsben, majd Berlinben tevékenykedett, 1927-ben véglegesen Párizsban telepedett le és haláláig ott élt.

Életműve lényegében felbecsülhetetlen nagyságú

Szittya Emil élete folyamán sok száz cikket, és szinte megszámlálhatatlanul sok könyvet írt magyar, német, francia és olasz nyelven. Írásai kiterjedtek a szociológia, pszichológia, művészetkritika területére. Kismonográfiát adott ki Albert Marquet-ról, Henri Rousseau-ról, Pablo Picassóról és más művészekről. Szépirodalmi alkotásai is ismertek, utolsó munkája, a 82 álom a második világháború idején 1939-1944 nemrég jelent meg új kiadásban Párizsban.

Szittya Emil, 1906
Forrás: Wikimedia Commons

A kiállítás kurátora Rockenbauer Zoltán, aki május közepén részt vesz a kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a párizsi Zsidó Művészeti és Történeti Múzeum és a Liszt Intézet közösen szervez. Beszélgetőtársai többek között olyan nagy presztízsű intézmények képviselői lesznek, mint a francia Nemzeti Modern Művészeti Múzeum vagy az Orsay Múzeum. A Liszt Intézet kiállításához kapcsolódik a párizsi Laurentin Galéria, amely Szittya papírra készített munkáit mutatja be áprilisban és májusban.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában