Jelentős alkotás

2022.03.29. 07:05

32 millió forintért kelt el Bak Imre festménye egy árverésen

Bak Imre 1969-es alkotása az egyik legerősebb kortárs kép, ami az elmúlt években árverésen szerepelt.

Elkelt a hazai kortárs festészet meghatározó remekműve. Bak Imre, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Munkácsy Mihály-díjas és Kossuth-díjas magyar festő Festmény II. című alkotásáért 32 millió forintot fizettek vasárnap este a Virág Judit Galéria aukcióján.

A háború utáni és a kortárs magyar festészet alkotásait felvonultató árverésen Bak Imre mellett olyan kiváló művészek alkotásai kerültek kalapács alá a Budapest Kongresszusi Központban, mint Maurer Dóra, Nádler István, Ujházi Péter és Zámbó István.

Bak Imre 1969-es alkotása az egyik legerősebb kortárs kép, ami az elmúlt években árverésen szerepelt. A Festmény II. című képet az absztrakt festészet egyik remekműveként tartják számon.

Maurer Dóra Overlappings 31 modell B-n-k-z című alkotását 7,5 millió forintnál, Nádler István Feketebács NO.5. című festményét 4,2 millió forintnál ütötte le Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze, az aukció vezetője. Továbbá a Szölke-gyűjtemény több darabja is új tulajdonosra talált. Nádler István Feketebács NO.5. című festménye 4,2 millió forintért, Zámbó István Lány fordított pálmával című alkotása 3,8 millió forintért, Ujházi Péter Római térképvázlat című képe 5,5 millió forintért kelt el.

A magyar kortársak egyre nagyobb értéket képviselnek a műtárgyak piacán, az idén 25 éves Virág Judit Galéria árverésein folyamatosan magas áron kelnek el ezen alkotások.

Szívügyünk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kortárs művészet kiválóságait. A mostani már a nyolcadik olyan aukciónk a sorban, amely a kortárs művekre fókuszál. Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozik nemcsak a klasszikus, hanem a modern festmények iránt is

– fogalmazott Kelen Anna.

Március 28-án a Virág Judit Galériában grafikai aukcióval folytatódik a tavaszi árveréssorozat.

Borítókép: MTI / Czimbal Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában