Iparművészet

2022.02.28. 12:10

Fafaragó pályázatra várják az alkotásokat

A 3 évenként közreadott pályázat zsűrizését, a legjobb pályamunkákból rendezett kiállítás megszervezését a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum végzi.

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya meghirdeti a XXXIII. Országos Faragópályázatot Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére. A pályázatokat az egész Kárpát-medencéből és a diaszporából május 11-ig várják.

 

A pályázat célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével, a mai ízlésnek megfelelő, napjainkban használható, kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak, dísztárgyak és használati eszközök készítése.

Pályázni csak új, még nem zsűrizett alkotásokkal lehet. A pályázat jeligés, minden faragó részt vehet rajta. A pályázathoz pályázati adatlapot, valamint papír alapú vagy elektronikus kérelmet kell kitölteni.

A pályázat jelentős múltra tekint vissza, eredetileg a Magyar Művelődési Intézet, majd jogutódként a Hagyományok Háza hirdette meg

– egészítette ki a kiírást Csákányi Zoltán néprajzkutató, az intézmény osztályvezetője.

Az alkotók megnyerhetik a vándordíjat, a Kapoli Antal által készített kürtöt is

Forrás: Hagyományok Háza

A 3 évenként közreadott pályázat zsűrizését, a legjobb pályamunkákból rendezett kiállítás megszervezését a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum végzi. A pályázatot Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére hozták létre. Csákányi Zoltán hangsúlyozta, a művész minden fafaragó példaképe lehet, autodidakta módon sajátította el a mesterség fortélyait. Faragótudása szervesen illeszkedett a somogyi pásztorfaragás világába, de életművében egyedi alkotásokat valósított meg. Somogyi domborfaragása egyéni színfoltot jelent. Munkásságát fia is tovább folytatta.

Megtisztelő számunkra, hogy a korábbi pályázatra, a Kárpát-medence összes magyarlakta területéről mintegy 150 alkotás érkezett. Természetesen a Dunántúlról, illetve egyéb ismert faragóközpontokból érkezett a legtöbb pályamunka. A pályázathoz egy vándordíj, Kapoli Antal által készített kürt is kapcsolódik

– tette hozzá.

 

További információ a pályázattal kapcsolatban a Hagyományok Háza honlapján olvasható.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában