Hagyományok Háza

2021.11.15. 15:10

Országszerte zajlanak a Ricsaj gyermek néptánc találkozók

Az eseményeken az ifjú nemzedék megismerheti ősei hagyományait, életmódját, kultúráját, valamint elsajátíthatja dalait és táncait is.

Forrás: Hagyományok Háza

Félidőhöz érkezett a délvidéki népművészeti oktatóprogram, az idén 4. éve megrendezett Ricsaj, a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság komplex népművészeti foglalkozása. Az eseménysorozat találkozóit december 19-ig 6 helyszínen tartják.

A Ricsaj gyermek néptánc találkozónak célja a magyar népi kultúra népszerűsítése a fiatalok körében. Az eseményeken az ifjú nemzedék megismerheti ősei hagyományait, életmódját, behatóbban foglalkozhat kultúrájukkal, valamint elsajátíthatja dalait és táncait is. Ezek mentén a célok mentén fogalmazódott meg a gondolat, hogy foglalkozásokkal is gazdagítsuk a rendezvényt – emelte ki Cseszák Balázs, a Hagyományok Háza Hálózatnak a munkatársa.

A Ricsaj – Találkozás a népművészettel című eseményen vajdasági néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek, mesemondók és kézművesek tartanak bemutatókat, foglalkozásokat az óvodás, illetve iskolás gyerekek számára.

Az óbecsei központi rendezvény népművészeti foglalkozása az évek alatt kibővült, számos újabb helyszín kapcsolódott be a kezdeményezésbe. Az idén már 6 településre ellátogató rendezvénysorozat, amelynek időtartama is meghosszabbodott, októbertől decemberig tart. Idén ráadásul a korábbinál lényegesen több vajdasági népművész kapcsolódott be a közös munkába.

A gyerekek nagy örömére mesemondó is több lesz, illetve 3 zenekar is színesíti a találkozókat.

Bár a pandémia kissé megkötötte a szervezők kezét, a szervezet munkatársai optimisták, már a jövő évi folytatást is tervezik. Ezzel kapcsolatban elmondták, a következő évben még több helyszínnel és még több résztvevővel számolnak. Kiemelték, most kell elvetni a magot, hogy felnőtt korban már az egykori résztvevők tudják továbbadni a következő generációnak a hagyományok tiszteletét és a népi kultúra szeretetét.

A bemutató és oktató jellegű találkozókat 3 órásra, illetve 2 korosztályra tervezik. Összesen pedig félezer fiatal részvételére számítanak.

A kézműves foglalkozásokon az ifjú nemzedék a nemezelés, az agyagozás, a gyöngyfűzés és a gyertyaöntés fortélyait ismerheti meg, amíg a másik csoportban népi játékokat tanulhatnak, népmeséket hallgathatnak, hangszerbemutatót és néptáncos foglalkozást tartanak számukra. Félidőben a két csapat helyet cserél.

A korábbi magyarittabéi és zentai Ricsajok november 20-án Óbecsén, december 12-én pedig Magyarcsernyén folytatódnak. A programsorozat advent utolsó vasárnapján Törökbecsén zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában