jövőkép kicsit máshogy

2021.09.02. 08:00

Milyen lesz az utolsó 450 évünk?

Kőhalmi Zoltán második regénye ezúttal nem skandináv krimi, hanem rendhagyó sci-fi, mely nemcsak a jövőbe, az emberiség utolsó 450 évébe kalauzolja el az olvasót, de olykor a múltba is.

Miközben egy macimézes flakon és a hozzá tartozó kupak lebomlik, a szerző féktelen humorát és példátlan cselekménybonyolító képességét csillogtatja. Alig vesszük észre röhögés közben, hogy nagyon is komoly dolgokról értekezik: nemcsak fizikáról és metafizikáról, hanem arról is, hogyan fulladunk bele a saját magunk teremtette szeméthalomba. Mondhatnánk, hogy az vegye meg ezt a könyvet, aki szereti az egyszerre vicces és filozofikus utópiákat (pl. Kurt Vonnegut, Douglas Adams vagy Karinthy Frigyes műveit), de nem mondjuk. Inkább azt javasoljuk, mindenki vegye meg ezt a könyvet, aki szereti a szépirodalmat, a gondolkodást és a nevetést.

„A vizsgáztató megnyomott pár gombot, aztán kifejezéstelen arccal tette fel a logikai kérdést. – Egy nagy hegy lábánál csörlős emelőkosárhoz érkezik egy birkaevő gólyával, egy gólyaevő kígyóval és egy kígyóevő birkával. Hogy jut át a hegyen, ha nem hagyhatja magára a gólyát a birkával, a kígyót a gólyával, a birkát pedig a kígyóval, a kosár csak az ön és egy állat súlyát bírja el, és a gólyát nem kötözheti meg a kígyóval? Fron bizalmatlanul húzta fel szemöldökét. Beugratós kérdésre gyanakodott, de aztán mégis a nyilvánvalót választotta. – Lerobbantom a hegyet.”

Kőhalmi Zoltán

1977-ben született magyar humorista. Élete során számos sikeres könyvet írt, 2021-es, második regénye azonban különösen figyelemreméltó, mivel pontosan megjósolta a jövőbeli eseményeket.

A hihetetlen jelenségre utóbb több magyarázat is született, egyes XXIII. századi irodalomtudósok nyíltan vádolták időutazással.

A szerzőtől a Helikon Kiadónál megjelent:

A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit,

avagy 101 hulla Dramfjordban (2019)

Az utolsó 450 év (2021)

Fókabölcső (2025)

Pitypangfütty (versek) (2029)

Dr. Rozgonyi Tibor csodálatos utazása a mezei

poszátákkal (2034)

Feleségével és három gyermekével az egykori Budapesten élt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában