október 1-jén

2021.09.30. 07:00

Ezrek szimfóniája csendül fel az Opera Eiffel Műhelyházában

A zeneirodalom legnagyobb szabású szimfonikus műve, Mahler grandiózus alkotása hallható az Opera Eiffel Műhelyházában 2021. október 1-jén. A darab 1983-as magyarországi bemutatója óta ez mindössze a 10. alkalom, hogy a hazai közönség élőben élvezheti a kivételes alkotást.

Forrás: Magyar Állami Operaház

A híres VIII. szimfónia egyrészt a Veni, Creator Spiritus kezdetű, a teremtő szellemet dicsőítő középkori keresztény himnuszra épül, második részében pedig az európai kultúra egyik ugyancsak meghatározó alkotása, Goethe Faustjának utolsó, katartikus képét ülteti át zenébe. Mahler elképzelése szerint a Veni, Creator Spiritus ima a szellem felemelkedéséért, mely a Faust-jelenetben válik valósággá. A szimfónia mindkét tételét az égi szerelem és az isteni kegy gondolata hatja át, valamint a törekvés a magasabb szférák felé.

Fotó: Magyar Állami Operaház

Az Opera 2020 szeptemberében tűzte először műsorára a darabot, az intézmény vezetése akkor meghirdette, hogy Mahler alkotását évente, a zene világnapján ismét előadja.

Magyarország aktuális V4-es elnökségére tekintettel az előadás szólistái között is szerepelnek a visegrádi országok képviselői, így Bodor Éva szlovákiai magyar szoprán, Katarzyna Kuncio lengyel mezzoszoprán és Aleš Briscein cseh tenor lép fel Sümegi Eszter, Létay Kiss Gabriella, Schöck Atala, Szemerédy Károly és Palerdi András mellett. A Magyar Állami Operaház Zenekara 114 taggal, valamint az Énekkar teljes, 150 fős létszámmal működik közre, míg a Gyermekkar 40 fővel vesz részt a monumentális mű megszólaltatásában, amelyet Stefan Soltész vezényel az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában