kiút a sötétből

2021.09.02. 14:44

Csernus: én voltam a falkavezér

Szeptember 2-tól vetítik a mozikban Herendi Gábor Toxikoma című filmjét, mely a „falkavezér isten”, Csernus doktor és az „ellenálló macsó”, azaz Szabó Győző párharcát mutatja be a színész azonos című regényéből adaptálva.

Budapest, 2012. szeptember 12. Dr. Csernus Imre pszichiáter (b) és Szabó Gyõzõ színész a DTK - D. Tóth Kriszta Show TV-felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTI / MTVA

Fotó: Zih Zsolt

Elkészült egy kisfilm, ahol a színészek, a rendező és a történet eredeti alakjai nyilatkoznak, a werk itt látható: https://www.facebook.com/toxikomafilm/posts/340069604477789

„Ott én voltam a falkavezér, és ha nem az történik, amit a falkavezér akar, akkor az illető ember megy az osztályról. Küzdeni”

– meséli Csernus Imre a Lipóton eltöltött időkről, amikor is a Toxikoma játszódik. Beszélt arról is, hogyan került kapcsolatba annak idején Győzővel: „Felhívott Gábor (Herendi) és mondta, hogy van ez a Szabó Győző nevű színész, hátha ismerem (...) és lesz egy film, a Valami Amerika, amibe Győző főszerepet kap. Egyetlen probléma Győző és a heroin függősége” – emlékszik vissza Csernus. „A zártosztály maga, ahogy a neve is mutatja, egy borzasztó dolog” – tekint vissza Szabó Győző a Lipóton eltöltött időre.

„Ott érezted, hogy akik ott vannak, azok már nagyon nagy bajban vannak.”

Herendi, a filmmel kapcsolatban megjegyezte, hogy megtalálni ezeket a színészeket nehéz volt, „nagyon a színészekre alapuló film” – mondta. „Áron (Molnár) volt, aki kifejezetten nagyon tudta hozni Győző szerepét” mesélte a rendező, aki bár nem törekedett arra, hogy hasonlóság legyen a színészek és a történet valós szereplői között, Bányai Kelemen Barnában mégis talált egy olyan színészt, aki hasonlít is egy kicsit Csernusra, „és hát egy fantasztikus színészt fedeztünk föl”.

Csernus végül elmondta „Mikor megkeresett (Herendi) a forgatókönyvvel, felhívott rá pár napra, hogy elolvastam-e. Mondom, nem.” Én megbízom benned, te ebből jót fogsz kihozni és legyen számomra ez egy meglepetés”.

Borítókép: Dr. Csernus Imre pszichiáter és Szabó Győző színész a DTK – D. Tóth Kriszta Show TV-felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában