felújítva

2021.05.28. 13:58

Most ingyenesen megnézheti az Arany Pálma-díjas magyar animációs filmet

Május 27-én volt 40 éve, hogy Vajda Béla kisfilmje megkapta a díjat, és az évforduló alkalmából a film három napig ingyen megtekinthető a Nemzeti Filmintézet streaming csatornáján, a FILMIO-n.

Ingyenesen megtekinthető péntektől három napig a FILMIO-n Vajda Béla Moto perpetuo című Arany Pálma-díjas animációs filmje – közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

Mint írják, május 27-én 40 éve, hogy Vajda Béla Moto perpetuo című animációs kisfilmje Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i fesztiválon. Az évforduló alkalmából a film három napig ingyen megtekinthető a Nemzeti Filmintézet streaming csatornáján, a FILMIO-n.

Vajda Béla filmjének hőse egy szürke kisember, aki a hivatal páternoszterébe szeretne beszállni, azonban valamennyi fülke foglalt: a hétköznapi helyzetektől kezdve a bulvársztorikon át, a nagypolitika zavaros színjátékaiig egyre sokkolóbb jelenetek töltik meg.

Mint a közleményben felidézik, 1970-ben, nem sokkal azután, hogy Herskó János filmfőiskolás osztályából a Pannónia Filmstúdióba került volna, Vajda Béla Páternoszter címmel filmtervet adott be a stúdió vezetőségének, reménykedve, hogy lehetőséget kap annak megvalósítására. Az ötletet, hogy egy hivatali épület liftjének fülkéiben mindenféle szokatlan dolog történik, a filmművészeti főiskolán egykori csoporttársával, Maár Gyulával dolgozták ki. A terv tíz évig mégis fiókban maradt, és csak egy véletlennek köszönhetően került elő újra.

A hetvenes évek elején írt vázlatból született Moto perpetuo olyan fikciós történetbe csomagolja a világ összetett történelmi és társadalmi jelenségeit, amelyben az animáció szimbolikus ábrázolásmódja többféle értelmezésre teremt lehetőséget.

A film képes forgatókönyvét az eredetileg grafikusművésznek készülő Vajda készítette, a végső grafikai tervet Sajdik Ferenc jegyzi, aki a korszak sok más animációs filmjében segédkezett tervezőként. Talán az 1980 decemberében meggyilkolt John Lennont megidéző fotó sokkoló aktualitásának is köszönhető, hogy a Moto perpetuo 1981-ben Cannes-ban megkapta a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát – olvasható a közleményben.

Vajda Béla számos animációs rövidfilmet jegyez rendezőként, amelyek sikerrel szerepeltek a nemzetközi filmfesztiválokon. Nyelvlecke című diplomafilmjét 1968-ban Oberhausenben díjazták, Jócselekedetek című rövidfilmjét 1974-ben szintén meghívták a cannes-i versenyprogramba. Másik emlékezetes filmje a Hanyas vagy? (1983) című animációs történelmi dokumentumfilm, amellyel elnyerte az oberhauseni filmfesztivál fődíját.

A Moto perpetuo című alkotást a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatósága digitalizálta és újította fel 2018-ban, a film május 30-ig ingyenesen megtekinthető a FILMIO-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában