klasszikus

2021.05.11. 15:30

Csütörtökön online koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar

A hangversenyen Bartók Divertimento, Johann Sebastian Bach a-moll hegedűversenye és Mozart A-dúr szimfóniája hangzik el.

Budapest, 2020. augusztus 20. A MÁV Szimfonikus Zenekar piknikkoncertje a budapesti Millenáris Parkban 2020. augusztus 20-án, az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Bartók, Bach és Mozart művei szólalnak meg Csaba Péter vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar csütörtöki online koncertjén – közölte az együttes kedden.

A hangversenyen Bartók Divertimento, Johann Sebastian Bach a-moll hegedűversenye és Mozart A-dúr szimfóniája hangzik el. A koncert megtekintése a MÁV Szimfonikus Zenekar videomegosztó csatornáján díjtalan.

A MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók Béla születésének 140. évfordulójának napján nem tarthatta meg tervezett hangversenyét a járvány miatt, azonban az emlékezés most is aktuális.

A Divertimento Bartók utolsó műve, amelyet az emigráció előtt, a világháború árnyékában komponált. A műben kétségbeesését vallja meg az egész világot fenyegető tragédia miatt, de reményét is kifejezi egy majdani jobb jövőben.

A hegedűverseny műfaját Vivaldi teremtette, példáját hamarosan követte Johann Sebastian Bach is, akinek két remek hegedűversenye és egy kéthegedűs versenyműve maradt fenn. Az a-moll concerto szabályosan három tételes, gyönyörű játékot kínál a szólistának. Az 1720 körüli években keletkezett darab hangzása, mondanivalója a mai hallgató számára is időszerű – olvasható az összegzésben.

A Hegedűverseny szólistája Pusker Júlia, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia után a Londoni Királyi Zeneakadémián folytatta tanulmányait, előkelő versenyeredményekkel és sok sikeres fellépéssel büszkélkedhet.

Mozart 17 éves korában komponálta sorrendben 29. szimfóniáját. A gyermekkori nagy utazások után ekkor hagyta el először Salzburgot, hosszabb időt töltött Bécsben és rengeteget tanult. Ennek a boldog korszaknak termése az A-dúr szimfónia, a tiszta, felhőtlen, ujjongó öröm kifejezése.

Borítókép: A MÁV Szimfonikus Zenekar piknikkoncertje a budapesti Millenáris Parkban 2020. augusztus 20-án, az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában