tárlat

2021.04.28. 10:42

Bencsik János életművéből nyílt kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban

A művésznek számos egyéni kiállítása volt már itthon és külföldön egyaránt.

A Budapesten élő és alkotó Bencsik János festőművész, grafikus életművéből nyílt kiállítás a kolozsvári Bánffy-palota kiállítótermeiben – írja a maszol.ro

A művésznek számos egyéni kiállítása volt már itthon és külföldön egyaránt, munkái láthatóak voltak a legtöbb erdélyi nagyvárosban, de Németország több városában is, emellett Belgrádban, Moszkvában, Rómában, Szófiában, Prágában és Milánóban. „Szigorú művészet a Bencsiké, nem ismeri a hízelgést – csupán a szókimondást. Az igazi alkotók jellemzője ez” – írta róla Kántor Lajos, az Új Tükör 1985. decemberi lapszámában.

Bencsik János festőművész, grafikus 1959-1963 között Marosvásárhelyen, a művészeti középiskolában grafikát és szobrászatot tanult, majd Bukarestben folytatta tanulmányait, 1974-től a Román Képzőművész Szövetség ösztöndíjasa, 1975-től tagja. 1989 óta él Budapesten, a Magyar Alkotóművészeti Egyesület tagja. A kiállításon betekintést nyer a látogató az alkotó életművébe, színek és formák rendkívül gazdag látványvilága rajzolódik ki a nézők előtt, festményei egyszerre figurálisak és absztraktak, sajátos élményvilágot, hangulatot teremtenek.

Dimény András grafikus így ír Bencsik művészetéről: „témáktól függetlenül hagyja, hogy belső fluxusa törjön utat, felületszerkesztése temperamentumos, lüktető, nyoma sincs a dekoratív felületek nyugalmának, vonalvezetése impulzusszerű, formái mindig bomlottak, nem a körvonalak szorításában születnek (…) ha egyetlen szóval kellene munkásságát jellemeznem, habozás nélkül azt mondanám: vitalitás.”

Hogy miért éppen Bencsik János: 75+1 a tárlat címe, arról a lap magát a művészt kérdezte, aki személyesen volt jelen a megnyitón. Mint fogalmazott, tavaly lett 75 éves, a kiállítás is 2020-ra lett tervezve, ám a koronavírus miatt elmaradt, a cím pedig arra utal, hogy egy évvel később a vírus még mindig velünk van.

A kiállítás megnyitóján Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója elmondta, nagyon örvend annak, hogy sikerült idén megszervezni a kiállítást, amelyet Sepsiszentgyörgyről hoztak Kolozsvárra.

Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke a megnyitón így fogalmazott: „Köszönöm, hogy a művész úr ilyen szépen kidíszítette az Erdély kulturális központjának a szívében található Bánffy-palota falait, ez a kolozsváriaknak is óriási lehetőség, és remélem, hogy a továbbiakban is tehetünk a művészetért. A megyei tanács segít, amiben tud, hogy még több értékes kiállítás születhessen.”

Borítókép: Lőrincz Anna / maszol.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában