Hagyományok Háza

2021.03.14. 09:20

Pályázatokkal, táborokkal járulnak hozzá a mesterutánpótláshoz

A Hagyományok Háza pályázatokkal, táborok szervezésével, kiállításokkal támogatja a hagyományos mesterségek folytatóit.

Forrás: Hagyományok Háza

– A Hagyományok Háza a kiállítások rendezésében nyújt egyrészt lehetőséget, hogy különböző alkotók, s alkotó közösségek tevékenységét a szélesebb közönségnek is bemutathassuk. Ennek egyik formája a Népművészet Mestereinek és a népművészeti egyesületeknek a bemutatkozása. Adott esetben emlékkiállítások is reprezentálhatják művészek életpályáját, máskor olyan új és örömteli eseményekre reflektálhatunk bemutatóval, amikor egy tájegység, vagy alkotó közösség felkerül az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára – adott áttekintést a tevékenységekről Pölös Andrea néprajzkutató-muzeológus.

Az intézmény hat szakágban hirdet meg pályázatot, évente kettőt:

  • Budapesten az id. Kapoli Antal emlékére rendezett Országos Fafaragó Pályázatot és a
  • Népi Mesterségek Művészete pályázatot,
  • Hevesben az Országos Szőttespályázatot,
  • Mezőkövesden a Kisjankó Bori Hímzőpályázatot,
  • Körmenden az Országos Fazekaspályázatot
  • Mezőtúron, illetve Karcagon (felváltva) az Alföldi Fazekas Triennálét.
  • Sajnos a vírushelyzet sok kezdeményezésüket visszavetette. A hazaiak mellett nemzetközi kiállításokon is részt vesznek. Két évvel ezelőtt hunyt el Les Gábor, a kiváló nagybányai születésű fazekasmester, kinek emlékére a nagyszebeni ASTRA Múzeumban szerveznének retrospektív tárlatot.

    A fazekasok lehetőséget kaptak, hogy Spanyolországban, a Tarragona megyei La Galera vásárán 2015-ben díszvendégként vehessenek részt. Hat fazekas, az ország minden részéből kelt útra, a példás fogadtatás és

    a kialakított kapcsolatok nyomán részvételük Katalónia legjelentősebb fazekas bemutatóján immár hagyománnyá vált.

    Fotó: Hagyományok Háza

    A Nemzeti Tehetség Program keretében 2014 óta a Hagyományok Háza meghívásos pályázaton – egyre bővülő lehetőségekkel – vesz részt. Ismert már az idei táborok és tehetségkutató programok feltételei, a vírushelyzet javulásával reménykednek, hogy terveik is megvalósulhatnak.

    Hat éve fazekas táborokat szerveznek Magyarszombatfán Albert Attila fazekasmester szakmai vezetésével, és Dr. Nagy Zoltán néprajzkutató elméleti előadásaival, amin a Győri Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium vizsga előtt álló fazekastanulói is részt vesznek.

    A tanítványok így elméleti és gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodva állhatnak a vizsgáztatók elé. A közös műhelymunka, a sikerélmények segítséget nyújtanak a résztvevőknek, hogy később önálló műhelyükben kamatoztassák a megszerzett tudást.

    Borítókép: Illusztrációfotó / Hagyományok Háza

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában