Fehér éjszakák

2021.02.01. 20:05

Különleges koncertet ad a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Fehér éjszakák című hangversenye szerdán a Müpa Budapest honlapján és YouTube-csatornáján díjmentesen tekinthető meg.

Hamar Zsolt karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményén a Mûvészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2018. április 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A koncerten Jean Sibelius Valse triste című alkotása és d-moll hegedűversenye, valamint Edvard Grieg Peer Gynt című művének részletei szólalnak meg Rajna Martin vezényletével.

A műsor első száma, Sibelius Valse triste-je a haldokló édesanyja betegágyánál virrasztva álomba merülő fiú tragikus látomása. A hangverseny szólistája Baráti Kristóf hegedűvész, aki Sibelius 1904-ben megalkotott d-moll hegedűversenyét adja elő.

A norvég Edvard Grieg 1875-ben komponált Peer Gynt-kísérőzenéjének megalkotására maga a dráma szerzője, Henrik Ibsen kérte fel a komponistát. A megszólaló műben a közönség Szalai Ágnes szopránt hallhatja – közölte a zenekar hétfőn.

A hangverseny címe – Fehér éjszakák – északra utal, arra a jelenségre, amely akkor tapasztalható, amikor a Nap nem nyugszik le és így huszonnégy órán át világos van – olvasható a közleményben.

Szombaton a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje várja a közönséget, a videó linkje az esemény napján kerül fel a www.filharmonikusok.hu oldalra.

Borítókép: Hamar Zsolt karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményén a Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2018. április 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában