Ország-világ

2020.09.02. 10:49

A törvényi előírásokra fittyet hányva irányították a színművészetit

Több mint 10 éve sorozatos gazdálkodási szabálytalanságok és fokozott korrupciós veszélyek jellemzik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) gazdálkodását – erről árulkodnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyilvános jelentései.

Az ÁSZ – ahogy minden állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézményt – az elmúlt években több alkalommal is ellenőrizte az SZFE-t. Az ÁSZ jelentéseit vizsgálva kaotikus, a törvényi előírásokra fittyet hányó irányítási rendszer tárul a szemünk elé, amelyben hemzsegnek a pénzügyi és gazdálkodási szabálytalanságok, valamint a korrupciós kockázatok. Ezek miatt az ÁSZ már 2019 májusában felvetette, hogy

a közpénz szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az egyetem közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását

Az ÁSZ 2015 márciusában zárta le az SZFE 2009-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. A szabálytalanságok és korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem felelt meg az irányadó jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ számos hiányosságot és szabálytalanságot állapított meg az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodásában is.

A jelentésben az olvasható, hogy az ÁSZ 2018 februárjában fejezte be az SZFE utóellenőrzését, amely során azt értékelte, hogy az egyetem vezetősége végrehajtotta-e a 2015 márciusában lezárt ellenőrzés megállapításai és javaslatai alapján összeállított intézkedési tervét. Kiderült, hogy az egyetem az intézkedési tervben vállalt feladatok jelentős részét részben vagy egyáltalán nem hajtotta végre. Az SZFE által kialakított irányítási rendszer továbbra sem támogatta a szabályos, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást – írta jelentésében az ÁSZ.

A feltárt hiányosságok újabb ÁSZ-ellenőrzés megindítását tették indokolttá, amely 2019 májusában fejeződött be. A friss ellenőrzés azt állapította meg, hogy az egyetem belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható, szabályszerű, felelős gazdálkodás feltételeit.

A korrupciós veszélyeztetettség elleni védelmet biztosító integritás-kontrollrendszer kiépítése nem történt meg. Az állami vagyon védelme nem volt biztosított, és kimutatása nem volt átlátható – olvasható az ÁSZ által kiadott dokumentumban. Az ÁSZ a 2019. májusi jelentésében arról írt, hogy a feltárt szabálytalanságok miatt indokolt az illetékes hatóság értesítése a szükséges eljárások lefolytatása, az intézkedések megtétele érdekében. Továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyetem gazdálkodása a korábbi ellenőrzések tapasztalatai és jelen ellenőrzés megállapításai szerint évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért felvetődik: a közpénz szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az egyetem közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.

Gyurcsány megfenyegette Vidnyánszkyt

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke durván kirohant Vidnyánszky Attila ellen, mert őt nevezték ki az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének.

„Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz”

– állt a DK-elnök Facebook-bejegyzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában