műemlék

2020.07.16. 16:07

Leégett a kétszáz éves Palóc ház Parádon

Leégett két nádfedeles műemlék, egy múzeumként üzemelő parasztház és a mellette lévő csűr, illetve egy melléképület a Heves megyei Parádon, a Sziget utcában – közölte a katasztrófavédelem csütörtökön.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Ládi László

A tűz átterjedt egy családi házra, amelyet a helyi önkéntes tűzoltók eloltottak – tájékoztatta a Heol.hu-t Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi sajtószóvivő. Közlése szerint a lángok további családi házakat is veszélyeztettek, amelyeket a lakók elhagytak. A helyszínre a pétervásárai hivatásos és a parádi önkéntes tűzoltók vonultak, és három vízsugárral kezdték meg oltani a lángokat.

Úgy tudjuk, az egyik leégett épület a kétszáz éves, 1770-es években épült parádi Palóc tájház, amely a település honlapja szerint a Mátra vidéki faépítkezés utolsó megmaradt emléke volt. Arról, hogy mekkora a kár és hogy helyrehozhatóak-a az épületek, egyelőre nincs információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában