Ma már nem mész sehova

2019.09.04. 18:20

Malina Hedvig kérésére átírták a kassai színház új darabját

A magyarsága miatt bántalmazott, majd meghurcolt felvidéki asszony nem járult hozzá a névhasználathoz.

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A sajtóban is megjelentekkel ellentétben mégsem Malina Hedvig projekt lesz a címe a kassai Thália Színház új darabjának – tudta meg a Magyar Nemzet. Többek közt erről is kérdezték az új címmel – Ma már nem mész sehova – készülő előadás rendezőjét, ­Czajlik József színházigazgatót.

A darab ötlete onnan jött, hogy a színház most lesz ötvenéves, és ebből az alkalomból ezt a társadalmilag fontos témát is a repertoárukra veszik. A színház programjában mindig szerepelnek közérdekűnek tekintett darabok is.

„Úgy véltük, hosszú évek hallgatása után a művészet is szóljon hozzá ehhez a kibeszéletlen ügyhöz.

Szükségünk van hősökre – akik azonban nem mindig akarnak hősökké válni.

Nekünk magunknak pedig szembe kell néznünk azzal, mit is kezdjünk ezzel a történettel, amelyet még nem sikerült megnyugtatóan lezárni” – fogalmazott Czajlik József színházigazgató. A lap úgy tudja,

Malina Hedvig nem járult hozzá, hogy a neve szerepeljen a darabban, amelyről pedig előzetesen Malina Hedvig projekt címmel lehetett hallani.

Ezzel kapcsolatban az igazgató elmondta, egyik menedzserük, Szpisák Gyula révén keresték meg Malinát. Ők ketten osztálytársak voltak a Nyitrai Egyetemen. Malina Hedvig ekkor kinyilvánította, hogy nem szeretne velük találkozni, nem akar együttműködni, és lezártnak tekinti ezt az ügyet.

„Később megkért bennünket arra is, hogy a neve ne szerepeljen a darabban, illetve az azzal kapcsolatos pályázati anyagokban, és az előadás során se hangozzék el. Én erre a kérésre – tapintatból – csak igent tudtam mondani, noha arról nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy bárkinek meg lehetne tiltani azt, hogy történelmi tényekre hivatkozzon, és az ezekkel kapcsolatos igazságtalanságokat továbbgondolásra a nyilvánosság elé tárja” – vélte Czajlik József, aki a darab rendezője is.

Az előadás új címe végül a Ma már nem mész sehova lett. Két felvonásban négy tételből áll, és alapvetően a zenére épül. Az első része az opera nyelvén szólal meg, a második operett, a harmadik oratórium, a befejező rész pedig egy, a nézőkkel közös, mintegy félórás fórum lesz.

Czajlik József kitért arra is, hogy akárhol is laknak a felvidéki magyarok, mindannyian Szlovákiában élnek, a történet mindannyiukat összekapcsolja. Szlovákia egyetlen vállaltan utazó teátrumaként előadásaik – az évadtól függően – 50-70 százalékát Kassán kívül tartják, sorra járva a felvidéki és a magyarországi színpadokat.

Tizenkét év kálvária

2006-ban Malina Hedvig 23 éves egyetemistát ismeretlenek súlyosan bántalmazták a nyitrai utcán, miután magyarul beszélt mobiltelefonján. Ám a hatóságok hamarosan leállították az elkövetők elleni nyomozást, sőt, a magyar lány ellen indult eljárás, akit azzal vádoltak, hogy kitalálta a történteket. Több mint 12 év elteltével, a strasbourgi bíróságot is megjárt ügyben tisztázták Malina Hedviget. Tavaly Andrej Kiska akkori szlovák államfő hivatalosan is bocsánatot kért tőle.

„Zsák Malina Hedvig évekig politikai támadások célpontja volt, és megaláztatásban részesült, amiért a belügyminisztérium és a rendőrség korábbi vezetése a felelős” – mondta az elnök a családjával immár évek óta Győr környékén élő asszonyról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában