Ez itt a kérdés

2019.09.23. 12:54

A rendszerváltást dolgozza fel az M5 új sorozata

Az Ez itt a kérdés – 30 éve kezdődött című műsor hétfőnként 21 órától látható a közmédia kulturális csatornáján.

A harminc évvel ezelőtt történt rendszerváltás eseményeit, előzményeit és következményeit dolgozza fel az M5 kulturális csatorna hétfő esténként látható sorozata a korszak meghatározó szereplőinek részvételével – közölte az MTI-vel Siklósi Beatrix csatornaigazgató.

Kiemelte, hogy az Ez itt a kérdés című műsor keretében hétfőn esténként látható sorozatban a 30 évvel ezelőtti történések és a rendszerváltáshoz vezető folyamatok alakítóival, főszereplőivel láthatók beszélgetések.

Az első adásban a Magyar Demokrata Fórum (MDF) két volt elnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója idézte fel az eseményeket.

A sorozat vendégei voltak továbbá Deutsch Tamás és Fodor Gábor, valamint Szűrös Mátyás is.

A szeptember 23-i, hétfői adásban a rendszerváltozás kori könnyűzenei életről kérdezik a 80-as évek közepének meghatározó rockzenészeit. Az adás vendégei Menyhárt János, Nagy Feró és Waszlavik László lesznek.

A csatornaigazgató szerint a sorozatot kordokumentumnak szánják. Mint elmondta, a rendszerváltás korszaka ugyan jól dokumentált, de ennyi idő után is előkerülhetnek még nem ismert információk, történetek, események. Az is előfordulhat, hogy a sorozat vendégei harminc év távlatából esetleg más összefüggésben világítanak meg akkori történéseket.

Az M5 kulturális csatorna szerkesztőinek munkáját a rendszerváltás korszakát kutató két fiatal történész segíti.

Siklósi Beatrix megjegyezte, az adásokban felidézik majd azt is, hogy az adott témáról a műsor korábbi vendégei miként vélekedtek, az aktuális megszólalóknak így lehetőségük lesz reflektálni az elhangzottakra.

„Reményeink szerint ebből izgalmas, érdekes összefüggéseket ismerhetnek meg a nézők” – jegyezte meg a csatornaigazgató.

A beszélgetéseket Horváth Szilárd vezeti, a sorozat szerkesztője Hatos Gyula, a felelős szerkesztő Regős Zoltán.

Az adásokban a rendszerváltás korszakában készült fotók és filmfelvételek is megjelennek. Az Ez itt a kérdés – 30 éve kezdődött című műsor hétfőnként 21 órától látható az M5 kulturális csatornán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában