Magyar Művészeti Akadémia

2018.10.02. 11:05

Ebben a sorozatban újranézheti a legzseniálisabb magyar rajzfilmeket

A Magyar Művészeti Akadémia vetítéssorozata, a Válogatás a magyar animációs film történetéből gazdag betekintést nyújt – a teljesség igénye nélkül – a hazai animáció kincsestárába.

A magyar animációs film immár több mint 100 éves története bővelkedik kiemelkedő értékekben, időtálló remeklésekben, generációk számára hivatkozási alapot jelentő élményekben. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által szervezett filmklub 2018. október 8-tól december 10-ig hétfőnként a Premier Kultcaféban (1085 Budapest, Baross u. 1.) várja a filmbarátokat.

Az animációs film a hazai mozgóképkultúra kiemelkedően fontos területe, többek szerint a magyar filmművészet egyik, ha nem a legszínesebb része – áll az MMA honlapján, a sorozatról szóló ismertetőben.

„A magyar animációt az különböztette meg korábban a többi nemzetétől, hogy ahányan voltunk, annyiféle film került ki a kezünk közül”

– írta Jankovics Marcell az Animációs körkép című kötet előszavában.

Az MMA induló vetítéssorozatában láthatunk példát a gyerek- és családi közönség számára készült klasszikusokra éppúgy, mint a szűkebb nézőközönséget célzó, a társművészeti (főként a festészeti) kapcsolódásokat előtérbe állító alkotásokra; az összeállításban a magyar animáció rendkívül termékeny karikaturisztikus rajzfilmjei ugyanúgy képviseltetik magukat, mint például a báb- és tárgyanimáció (stop-motion) vagy a homokanimáció különleges látványvilágai. Vászonra kerülnek többek között Jankovics Marcell, Dargay Attila, Varga Csaba, Gémes József és Ternovszky Béla halhatatlan alkotásai, és a nézők megismerkedhetnek Szalay Péter több év alatt készült dokumentumfilmjével, mely a legendás Pannónia Filmstúdiónak állít emléket.

A sorozat házigazdája A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című kötet szerzője, dr. Varga Zoltán filmtörténész. Az előadások beszélgetéssel fejeződnek be, amelyekre vendégként érkezik az aznapi film(ek) egyik alkotója vagy szakértője.

A sorozat részletes programja elérhető az MMA honlapján.

Borítókép: részlet Dargay Attila Lúdas Matyi című alkotásából. Forrás: mafab.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában