ön- és nemzetismeret

2017.11.20. 12:18

Orbán Viktor: Makovecz Imre a magyar szellemért dolgozott

A hagyaték él és folytatásra vár a Kárpát-medencében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészről elnevezett budapesti központ és archívum hétfői megnyitóján.

„Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, ezt fejezte ki épületeivel, terveivel, írásaival, és erre tanított minket is: ön- és nemzetismeretre, az egymástól elszakított magyar közösségek, az ég és a föld összekapcsolásának tudományára” – fogalmazott a kormányfő a 2011-ben elhunyt alkotóra emlékezve.

Mint mondta, Makovecz Imre életműve annak a szellemiségnek a foglalata, amit ő a magyar nemzeti kultúra legmélyebb rétegeiből hozott fel és legtisztább formában állított elénk. Egyetlen dolgunk van: építsük, gondozzuk és kutassuk ezt a kivételes örökséget – hangsúlyozta Orbán Viktor hozzátéve, hogy a központnak a megnyitása, ezért ma egyetlen szóba is összefoglalható: folytatjuk!

„Több van itt egy múzeumnál, több van itt egy archívumnál” – fogalmazott. Orbán Viktor azt mondta:

ma már egy olyan országban élünk, amely büszke nemzeti értékeire és nemzeti alkotóira, de sokáig kellett erre várni.

Mindannyian emlékszünk azokra az időkre – nem volt olyan rég -, amikor a magyar szellem megőrzése csak néhány elkötelezett ember, család és szervezet szélmalom harcát jelentette – tette hozzá.

A kormányfő rámutatott, ma már vannak intézmények, amelyeknek ez a dolguk: van – elsősorban Makovecz Imrének köszönhetően – köztestületként működő művészeti akadémia és van magyar értéktár. Ezek gondoskodnak róla, hogy a magyar nemzet legnagyobb alkotóinak tárgyi és szellemi hagyatékából semmi se vesszen el – hangsúlyozta.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Makovecz Imre a kommunizmus idején és a rendszerváltás utáni legzavarosabb években is, amikor minden egyes tervének megvalósításáért külön csatában kellett megküzdenie, hitt – ahogy ő mondta – egy második Magyarország létezésében.

„Hitt abban az erős országban, amely nem követ szolgai módon külföldi divatokat, nem zárható fizikai határok közé sem” -

mondta a kormányfő.

Hozzátette: azt is tudta mindig, hogy hol kikkel és hogyan harcoljon érte. Évtizedekig volt ennek a második Magyarországnak őre és szellemi vezére.

Szót értett mindenkivel, a munkásoktól a walesi hercegig, és „hirtelen haragjában nyugodt szívvel tudta elküldeni melegebb éghajlatra azokat, időnként engem is, akik nem értették hogy ő soha nem alkudhat meg semmiben” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kijelentette, Makovecz Imre életműve igenek és nemek határozott vonalvezetésű rendszere:

„igen a nemzetre, igen a falura, igen a családra, igen a népi kultúrára; és nem arra a színtelen, szagtalan, szervetlen, a nemzetközi pénzvilág által vezérelt multikulturális műanyag világra, ami, ha hagynánk egy pillanat alatt körbevenne és magába olvasztana minket”.

A Makovecz Központ és Archívum megnyitásán felszólalt a központot működtető Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke is, aki szerint az intézmény lehetőséget nyújt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművének megőrzésére, értő bemutatására.

Életének 76. évében elhunyt Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja. Felvételünk 2011. szeptember 10-én készült Esztergomban, ahol Makovecz Imre, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója átvette a Szent István-díjat az esztergomi Vármúzeum Korona-termében.
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Kovács Tamás

Az átadó ünnepségen Vashegyi György elmondta, hogy a központ nemcsak emléket állít a nemzetközi organikus építészet rendkívüli hazai képviselőjének, de olyan teret is hivatott biztosítani az érdeklődő közönség számára, amely által mélyebb bepillantást nyerhetünk Makovecz Imre alkotó művészetébe.

A központ méltó helyszínéül szolgál az MMA alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke legjelentősebb berendezési és használati tárgyainak elhelyezésére is. A látogatók megtekinthetik Makovecz Imre egykori dolgozószobájának rekonstrukcióját is – tette hozzá.

Vashegyi György reményei szerint a központ nem csak az emlékezés helyszínekén szolgál majd, hanem – mint fogalmazott – „egy olyan organikus közösségi térként is, amely szerves részét fogja képezni e rendkívüli művész munkássága megismerésének, a felfedezés újdonságának, és egyben a jövő nemzedékét megillető inspiráció forrásává válik.”

Közölte, a Makovecz Központ és Archívum működtetését az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete látja el.

A család nevében Makovecz Pál, az alkotó fia, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy szerencsésnek tekinthetik azok magukat, akiknek van valamilyen személyes emlékük Makovecz Imrével kapcsolatban.

„Mindazok, akik (...) vele egy időben itt lehettek ezen a bolygón, mind szerencsésnek tekinthetik magukat, ugyanis egy olyan szellem jelenlétében voltak (...) itt, amelynek a jelenléte (...) ennek a bolygónak ünnep”

- fogalmazott hozzátéve: azt szeretnék, hogy ebben a házban minden rendezvényen ez a szellem itt legyen.

Makovecz Imre 1935. november 20-án született, születésének évfordulóján nyitották meg a róla elnevezett budapesti központot és archívumot a főváros XII. kerületében.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) érkezik a Makovecz Központ és Archívum megnyitójára Budapesten 2017. november 20-án. Középen Szabó Marianne, Makovecz Imre özvegye, jobbra fia, Makovecz Pál (j2) és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke (j).

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában